Spaanse geschiedkundigen onthullen Heilige Graal

De beker van de Infanta Doña Urraca, volgens Spaanse historici de Heilige Graal die door Jezus Christus bij het Laatste Avondmaal gebruikt werd, wordt tentoongesteld in het museum van de basiliek San Isidoro in het Spaanse León. © Belga
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Geschiedkundigen hebben onthuld dat de Heilige Graal zich al bijna duizend jaar doodleuk in de basiliek San Isidoro in het Spaanse León bevindt. Andere historici twijfelen aan de authenticiteit van de 200ste mythische beker in Europa.

Twee Spaanse historici – Margarita Torres, professor middeleeuwse geschiedenis aan de universiteit van León en José Manuel Ortega del Rio, een kunsthistoricus – identificeerden de Heilige Graal in het pas verschenen boek ‘Koningen van de Graal’. De belangrijke christelijke reliek is al eeuwenlang het onderwerp van mysterieuze verhalen. Van symbolische of historische waarde tot de hoofdrol in Indiana Jones en Monty Python, de beker waar Christus tijdens het Laatste Avondmaal zijn lippen aan zette, is overal.

Van diefstal in Jeruzalem tot koning Fernando I

De beker die de eer nu is toegedaan, is samengesteld uit agaat, onyx en goud en versierd met edelstenen. Eigenlijk bestaat het voorwerp uit twee bekers die werden samengevoegd. De ene naar boven gericht, de andere naar beneden. Tot voor de publicatie van het boek was de kelk nog bekend als die van de Infanta Doña Urraca, de dochter van de koning van León Fernando I, die van 1037 tot 1065 regeerde.

Het geschiedkundige duo startte de zoektocht nadat ze in 2011 op twee Egyptische perkamenten in de universiteit van Caïro, al-Azhar, botsten. Een driejarig onderzoek leidde hen tot het bovenste deel van de beker in León, die net als de beschrijvingen in de gevonden documenten een stukje ontbrak.

De kelk waaruit Jezus gedronken zou hebben, werd volgens de auteurs uit Jeruzalem gestolen en door het Fatimidkalifaat naar Caïro gebracht. Toen een hongersnood Egypte in 1054 hard trof, leverde een emir van een moslimkoninkrijk in Spanje voedsel aan het kalifaat. In ruil zou de man de beker gevraagd hebben. Later gaf de emir de prachtige kelk als vredesoffer aan de machtige christelijke Spaanse koning Fernando.

‘Graal is literaire uitvinding’

Enkel in Europa is er al sprake van 200 mogelijke heilige gralen. Dat gaven de historici zelf toe. Maar volgens het duo zijn de andere vondsten niet gegrond. In hun boek proberen ze de andere kandidaten dan ook te ontmaskeren als niet-authentieke bekers. Hun onderzoek zou gebaseerd zijn op wetenschappelijke methodes.

Experten zeggen echter dat wat de Spaanse geschiedkundigen beweren onmogelijk is, aangezien de kelk een mythe is en geen werkelijke drinkbeker. ‘Het verhaal van de Heilige Graal is een literaire uitvinding zonder historische basis die dateert uit de twaalfde eeuw. Je kan niet zoeken naar iets dat niet bestaat’, zei Carlos de Ayala, geschiedkundige van de universiteit van Madrid UAM, tegen het persagentschap AFP.

Stormloop bezoekers

Of de beker nu de Graal is of niet, één ding is zeker: de basiliek in León trekt heel wat kijklustige bezoekers aan. Curators waren gedwongen de waardevolle beker weg te halen uit de Spaanse kerk, nadat enorme menigten de San Isidorobasiliek overspoelden in een poging een glimp op te vangen van wat volgens de historici de Heilige Graal zou zijn. Ondertussen wordt gezocht naar een locatie die groot genoeg is om de Graal tentoon te stellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content