Rusland verbiedt kanten lingerie voor vrouwen

18/02/14 om 11:35 - Bijgewerkt om 11:35

Lingerie met kant is vanaf juli 2014 verboden voor vrouwen in Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Als protest tegen dit lingerieverbod zetten vrouwen ondergoed op hun hoofd en trokken ze de straat op.

Rusland verbiedt kanten lingerie voor vrouwen

© Reuters

Geen kanten lingerie meer voor vrouwen in Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan vanaf juli 2014. Een wet die de productie, import en verkoop van ondergoed met minder dan 6 procent katoen verbiedt, wordt dan van kracht.

Kanten ondergoed zou onvoldoende vocht absorberen en wordt daarom verboden, schrijft de BBC. In Kazachstan kwamen vrouwen op straat met kanten ondergoed op hun hoofden, om tegen het verbod te protesteren. Dertig van hen werden gearresteerd.

90 procent uit de rekken

Het wetsvoorstel kwam er al in 2010 door de Euraziatische Economische Commissie, maar het verbod gaat pas officieel in vanaf 1 juli 2014.

Op sociale media circuleerden al snel foto's die sexy, modern ondergoed vergeleken met de vroegere grauwe Sovjetproducten. Vele consumenten - vrouwen en mannen - verzetten zich tegen de wet.

Volgens de Russische textielvakbond wordt er jaarlijks voor meer dan 2,92 miljard euro aan ondergoed verkocht in Rusland. Daarvan wordt 80 procent in het buitenland geproduceerd. Analisten schatten dat ongeveer 90 procent van de producten uit de rekken zullen verdwijnen als het verbod deze zomer in werking treedt.

Onze partners