'Maagdelijke geboorte bij 1 op 200 Amerikaanse vrouwen'

25/12/13 om 08:53 - Bijgewerkt om 08:53

Bron: Knack

Of hoe de wetenschap de mens af en toe eens een mirakel moet gunnen, althans in de Verenigde Staten.

'Maagdelijke geboorte bij 1 op 200 Amerikaanse vrouwen'

© Thinkstock

Een op de 200 Amerikaanse vrouwen beweert zwanger te zijn geworden zonder seks. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Noord-Carolina, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in de kersteditie van het vakblad British Medical Journal.

De bevindingen zijn gebaseerd op een gezondheidsenquête bij 7.870 Amerikaanse vrouwen tussen 15 en 28 jaar oud, die plaatsvond van 1995 tot 2009. Tijdens het onderzoek gaven 45 vrouwen aan minstens één keer zwanger te zijn geweest zonder geslachtsgemeenschap of ivf-behandeling.

Kuisheidsgelofte

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de vermeende maagdelijke zwangerschappen bepaalde gemeenschappelijke kenmerken hadden. Zo had 31 procent van de vrouwen vooraf een kuisheidsgelofte afgelegd, waarbij ze veelal op religieuze grond seks hadden afgezworen.

Volgens de studie praatten de zwangere 'maagden' doorgaans ook zelden met hun ouders over seks en anticonceptie. Zo'n 28 procent van de ouders van 'maagdelijke' moeders gaf aan niet genoeg over seks te weten om er hun voorlichting over te geven.

Maagdelijke geboorte

In het artikel wordt aangestipt dat maagdelijke voortplanting of parthenogenese niet voorkomt bij zoogdieren.

De auteurs van de studie attenderen erop dat dergelijke medisch twijfelachtige asserties van patiënten zeer wel aantonen hoe zorgvuldig artsen moeten omspringen met zelf gerapporteerde gezondheidsgegevens. Factoren als een slecht geheugen, levensbeschouwing en wensdenken kunnen immers het oordeel van de patiënt kleuren. (YD)

Lees meer over:

Onze partners