Eeuwige ja-stemmer in EU-parlement verdient zo 304 euro extra per dag

24/10/13 om 18:51 - Bijgewerkt om 18:55

Het Roemeense Europarlementslid Dumitru Zamfirescu, is een van de meest aanwezige parlementsleden in het Europees Parlement. Maar een gefundeerde mening lijkt hij niet te hebben: met zo goed als elk voorstel gaat hij akkoord.

Eeuwige ja-stemmer in EU-parlement verdient zo 304 euro extra per dag

© Reuters

Sinds zijn intrede in het Europees Parlement nam de Roemeen Dumitru Zamfirescu aan meer dan 98 procent van de stemmingen deel. Maar erg actief lijkt hij niet, op elke stemming antwoordt hij steevast: 'Ja'. Dat schrijft het Duitse weekblad der Spiegel.

Begin deze maand werd onder meer gestemd over de nieuwe tabaksrichtlijn. Op tafel lagen 63 amendementen, die vaak tegenovergestelde meningen inhielden. Toch slaagde het extreemrechtse parlementslid erin om 63 keer 'ja' te stemmen.

Dagvergoeding

Zamfirescu is het op drie na meest actieve parlementslid berekende Vote Watch Europe. Maar veel meer dan gewoon aanwezig zijn, doet hij niet.

'Hij komt alleen maar voor het geld', stelt Oostenrijks Europarlementslid Martin Ehrenhauser. Hij kaartte de kwestie aan. 'Het is onverantwoord dat parlementsleden een democratisch orgaan misbruiken, enkel en alleen om geld te verdienen.'

Bovenop op het basisloon krijgt een parlementslid namelijk een dagvergoeding van 152 euro elke keer dat hij aanwezig is. Wie aan minstens de helft van de stemmingen deelneemt, krijgt daar elke dag nog eens evenveel bovenop.

Vlaams Belang

'Ik ben het nu eenmaal eens met veel zaken', verdedigt het Roemeens parlementslid zich. Maar opvallend, een dag na het verschijnen van het artikel in der Spiegel stemde Zamfirescu plots enkele malen nee.

Zamfirescu was een geheim officier tijdens de Ceausescu-dictatuur. Momenteel maakt hij deel uit van de Roemeense extreemrechtse partij die eerder een fractie vormde met het Vlaams Belang en het Franse Front National. Die samenwerking was echter geen lang leven beschoren en viel uit elkaar door een interne ruzie.

Onze partners