Cannabis kopen uit een automaat: In Colorado kan het

14/04/14 om 20:02 - Bijgewerkt om 20:02

In de Amerikaanse staat Colorado is de ZaZZZ voorgesteld: de eerste cannabisautomaat ter wereld. Voorlopig mogen enkel de 2,5 miljoen mensen die om medische redenen cannabis nodig hebben ervan gebruik maken, maar oprichtersorganisatie American Green heeft grootse plannen.

Cannabis kopen uit een automaat: In Colorado kan het

© reuters

Het principe van de cannabisautomaat ZaZZZ is net hetzelfde als die van een sigarettenautomaat. Toch is er een strikte regelgeving om misbruik tegen te gaan. Mensen moeten hun identiteitskaart of rijbewijs laten scannen en ze moeten voor een camera staan die bevestigt dat ze wel degelijk dezelfde persoon zijn. Zo wil American Green, de organisatie die de machine heeft opgericht, ervoor zorgen dat ZaZZZ enkel marihuana verkoopt aan mensen die oud genoeg zijn en er recht op hebben.

Medische voorziening

Met recht hebben op, bedoelen de initiatiefnemers personen die omwille van medische redenen cannabis mogen gebruiken. Dat zijn 2,5 miljoen Amerikaanse burgers. Als na het scannen van de identiteitskaart of rijbewijs blijkt dat de persoon geen medische patiënt is of de camera de persoon in kwestie niet herkent, dan weigert ZaZZZ de toegang.

Commerciële plannen

Toch heeft American Green nog andere plannen met ZaZZZ. Op langere termijn wil de organisatie ook brownies en koekjes voorzien voor iedereen om zo het commerciële aspect van de cannabismachine ten volle te benutten.

Het geld om de automaat tot stand te brengen kreeg American Green door samen te werken met marihuanaleveranciers. Die brachten 1,2 miljoen dollar aan belastingen in het laatje en uit eigen verkoop doneerden ze nog eens 14 miljoen dollar, dat komt neer op 11 miljoen euro. (KVW)

Lees meer over:

Onze partners