Antwerpen betreurt gooien met katten in stadhuis

26/10/12 om 16:26 - Bijgewerkt om 16:26

Een Parijs productieteam ging in het Antwerpse stadhuis wel heel erg ver om een bewerking van een stuk van kunstenaar Jan Fabre in scène te zetten. 'Gooien met katten', in naam van de kunst. De stad Antwerpen kan er niet om lachen.

Antwerpen betreurt gooien met katten in stadhuis

© Belga

Op de Antwerpse Grote Markt en in het aldaar gelegen stadhuis zijn enkele wel heel bizarre filmopnames doorgegaan. Op het internet circuleren verschillende filmpjes waarop te zien is hoe een filmcrew een aantal katten meermaals de lucht in gooit en onzacht laat neerkomen. De stad Antwerpen erkent dat ze toestemming gaf voor de opnames, maar betreurt dat de makers zich niet aan de richtlijnen hielden.

De opnames waren aangevraagd door een Parijs productieteam dat een bewerking van een stuk van kunstenaar Jan Fabre in scène wilde zetten. "Onze filmcel krijgt elk jaar zowat 400 aanvragen voor opnames", zegt Dirk Delechambre, woordvoerder van de stad. "Daarbij vragen we telkens om een synopsis, maar dat is natuurlijk slechts een ruwe schets. In de aanvraag in kwestie stond niets vermeld over de katten."

Volgens Delechambre bestaan er wel duidelijke richtlijnen waar de filmmakers zich vooraf akkoord mee dienen te verklaren, onder meer over het gebruik van dieren. "Daar heeft men zich dus niet aan gehouden. De makers erkennen ook dat zij -al dan niet bewust- in de fout zijn gegaan.

Antwerps schepen van Dierenwelzijn Luc Bungeneers (N-VA) overweegt vanuit de stad een klacht in te dienen tegen het Franse productiehuis Regards Productions. Bungeneers zat naar eigen zeggen met zijn partijvoorzitter Bart De Wever te vergaderen in het stadhuis, toen hij het gejank van de katten hoorde. "Tot mijn grote ontzetting stelden we vast dat er in het stadhuis katten werden mishandeld in de naam van de kunst", aldus Bungeneers. Uiteindelijk hielden de filmmakers na enige tijd op, na protest van hun eigen technici.

Juridisch onderzoekVolgens de schepen heeft het productiehuis de gedragscode van de stad geschonden door in de aanvraag voor de opnames met geen woord te reppen over het gebruik van de katten. "Die stelt duidelijk dat het gebruik van dieren enkel bij uitzondering wordt toegestaan na advies van de stedelijke dienst en adviesraad voor dierenwelzijn", klinkt het. Bungeneers heeft aan de juridische dienst van de stad gevraagd te onderzoeken of het productiehuis juridisch vervolgd kan worden.

Dierenrechtenorganisatie GAIA hoopt dan weer dat verhinderd kan worden dat de beelden ook effectief in de film over het werk van kunstenaar Jan Fabre worden gebruikt. GAIA is er bovendien niet over te spreken dat Fabre zelf op het gebeuren toekeek, en wil een klacht indienen wegens dierenmishandeling. (Belga/INM)

Onze partners