Als de Bermudadriehoek zich verplaatst

10/03/14 om 15:53 - Bijgewerkt om 17:13

Het lijkt wel alsof de onvindbare Boeing 777-200 van Malaysia Airlines door de Bermudadriehoek in de oneindige leegte werd opgezogen. Losstaand van het feit dat die fatale meetkundige figuur duizenden kilometers verderop ligt en de meeste piloten het bestaan ervan zullen ontkennen. De feiten en mythes op een rijtje.

Als de Bermudadriehoek zich verplaatst

© Reuters

Als vliegtuigen, schepen of zelfs personen mysterieus van de aardbol verdwijnen, wordt snel teruggedacht aan de befaamde Bermudadriehoek die sinds de jaren '50 de wereld voor de gek lijkt te houden.

De link tussen de huidige verdwijning en het gebied dat begrensd wordt door Florida, Puerto Rico en Bermuda, is ver te zoeken. Maar ook bij de verdwijning van vlucht 447 van Air France in 2009 greep men terug naar die mogelijkheid. Ook al lag de regio niet op de vliegroute. Vittorio Missoni van het gelijknamige modehuis die met vliegtuig en inzittenden spoorloos verdween voor de kust van Venezuela, kwam in 2013 waarschijnlijk nog het dichtst in de buurt.

129 verdwenen vliegtuigen

Hoewel de reputatie van het gebied - onder andere versterkt door vele verfilmingen, verhalen rond verdwijningen en dit artikel - sommige mensen schrik aanjaagt, maakt de Bermudadriehoek eigenlijk deel uit van regelmatig bevaren scheeproutes met cruises en andere boten. Ook voor de luchtvaart is het gebied niet ongewoon, met zowel privé- als commerciële vliegtuigen die zich er door het luchtruim verplaatsen.

Toch worden sinds de jaren '40-'50 continu verdwijningen in het gebied aangegeven. De website Bermuda-triangle.org verzamelt gegevens van verdwenen schepen en vliegtuigen in de regio. Volgens de website zouden er 129 vliegtuigen vermist zijn geraakt in de Bermudadriehoek tussen 1945 en 2008, met als meest recente incident de Britten-Norman Islander die met elf personen aan boord op 15 december 2008 verdwenen zou zijn.

Aliens , Atlantis of te veel regen?

In de loop der jaren werd naar mogelijke verklaringen gezocht voor de verdwijningen in de Bermudadriehoek in de Atlantische Oceaan. Die gingen van paranormale activiteit, buitenaardse wezens, afwijkingen in magnetische velden, piraten en het verloren continent Atlantis tot de realistische boosdoeners: slecht weer en menselijke fouten.

Sommige onderzoeken suggereren dat vele van de originele meldingen van vreemde incidenten in de Bermudadriehoek overdreven waren en dat het eigenlijke aantal incidenten in de regio gelijkaardig is aan dat in andere delen van de oceaan. Als dat een geruststelling kan zijn.

Lees meer over:

Onze partners