MH17: 'Russen vuurden raket af'

09/09/14 om 03:37 - Bijgewerkt om 03:38

Volgens drie ooggetuigen waren het Russen, en geen Oekraïense rebellen, die de raket afvuurden waarmee het toestel van Malaysian Airlines, MH17,werd neergehaald. Het BBC-actualiteitsprogramma Panorama liet de getuigen aan het woord.

MH17: 'Russen vuurden raket af'

De wrakstukken wijzen op fragmentatie, zoals die door het Russisch BUK-systeem wordt aangericht © Reuters

Het Kremlin had tot dusver geopperd dat de fatale raket die op 17 juli de Boeing 777 neerhaalde van een Oekraïens gevechtsvliegtuig afkomstig kon zijn. Maar de manier waarop het vliegtuig beschadigd werd, wijst op een fragmentatiewapen, zoals de Russische BUK.

Bleef de vraag of de raket afgeschoten werd door Russische militairen dan wel door rebellen. Westerse specialisten gaven al aan dat het BUK-systeem niet zo gemakkelijk te bedienen valt. En de Oekraïense rebellen beweerden dat ze dergelijk wapentuig nooit in hun bezit hadden gehad.

Uit luchtfoto's en video's, zo stelt de Panorama-uitzending, blijkt dat er wel degelijk BUK-raketten in rebellengebied stonden.

Rook op het plein

Drie getuigen, burgers, beweren nu, onafhankelijk van elkaar, dat ze de raket in kwestie enkele uren voor het neerhalen van MH17 hebben gezien.

Een van hen zag hoe de raketinstallatie rond 13u30 lokale tijd werd afgeladen in Snezhnoye, ongeveer 15 kilometer van de plaats waar de Boeing neerstortte.

"Toen de motor van de BUK werd gestart, was het hele stadsplein gevuld met rook", aldus de getuige. De militairen in de buurt leken hem Russen te zijn. "Goed gedisciplineerd, in tegenstelling tot de rebellen. Ze droegen niet het camouflage-uniform dat rebellen en Oekraïense soldaten dragen." In Oost-Oekraïne spreken vele mensen Russisch, maar de ooggetuige merkte toch een verschil: "Zij hadden een zuivere Russische tongval. Russen spreken de 'g' anders uit dan wij."

Accent uit Moskou

Een tweede ooggetuige verklaarde dat de officier in de jeep die de BUK begeleidde, met een "Moskous accent" sprak.

In het neergehaald toestel zaten 298 mensen. Allen lieten het leven.

Volgens de BBC komen er steeds meer aanwijzingen over de actieve rol die Russische troepen, als een soort spookleger, hebben gespeeld in het conflict. Zo zijn er beelden opgedoken van een Russisch bataljon met tanks die oprukken. En zo zijn er recente graven met Russische soldaten gevonden.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners