Zwaardere straf mogelijk voor Vangheluwe

12/04/11 om 18:18 - Bijgewerkt om 18:18

Hoewel het Vaticaan nog geen definitieve beslissing genomen heeft over een sanctie voor Roger Vangheluwe, wacht de gewezen bisschop mogelijk een zwaardere straf dan eerder aangekondigd. Dat blijkt dinsdag uit een persmededeling van het Vaticaan.

Zwaardere straf mogelijk voor Vangheluwe

© Imageglobe

De Congregatie voor Geloofsleer maakte zaterdag bekend dat Roger Vangheluwe verzocht werd België te verlaten en een spirituele en psychologische behandeling moet volgen.

Die beslissing stuitte op veel kritiek, omdat de straf door velen als te licht beschouwd werd. Volgens de mededeling van de persdienst van het Vaticaan blijkt de aangekondigde sanctie evenwel niet definitief, maar maakt ze slechts deel uit van een lopende procedure.

De Congregatie voor de Geloofsleer zou de beslissing voor de psychologische behandeling genomen hebben om via een diagnose en prognose de kerkrechtelijke procedure af te sluiten.De definitieve beslissing, die binnen de bevoegdheid van de Congregatie voor de Geloofsleer blijft, moet door de Heilige Vader worden bevestigd, luidt het.

"De psychologische behandeling is dus in de eerste plaats bedoeld om voor Vangheluwe een diagnose en prognose te stellen," verduidelijkt Geert Lesage van de persdienst van de Belgische bisschoppenconferentie. Volgens Lesage kan de sanctie herzien worden.

Ook een zwaardere straf voor de gewezen Brugse bisschop blijft dus mogelijk, al benadrukt Lesage dat hij niet weet of dat ook effectief het geval zal zijn. "Alles ligt nog open," klinkt het. Het persbericht van dinsdag is volgens Lesage niet het gevolg van de verontwaardiging die in België ontstond toen de sanctie voor Vangheluwe werd bekendgemaakt. Het persbericht dat zaterdag werd uitgestuurd was wel heel erg summier, waardoor de persdienst van het Vaticaan allicht overstelpt werd door vragen. Daar zou de toelichting van dinsdag het gevolg van zijn.

Lees meer over:

Onze partners