Vrouwenraad reikt Marie Popelin-prijs uit aan Marleen Temmerman

28/01/16 om 18:01 - Bijgewerkt om 18:01

De Vrouwenraad heeft donderdagavond gynaecologe, professor, veldwerker en gewezen senatrice Marleen Temmerman onderscheiden met de Marie Popelinprijs. Ze werd gehuldigd voor haar levenswerk, de strijd voor vrouwenrechten, met een beeld van Martine Bossuyt.

Vrouwenraad reikt Marie Popelin-prijs uit aan Marleen Temmerman

Marleen Temmerman © VRT

Volgens de jury is Marleen Temmerman met haar consequente en authentieke engagement een voorbeeld voor velen.

"Haar strijd voor vrouwenrechten is er tegelijk één tegen armoede, tegen dogma's en discriminatie, voor mensenrechten. Het is een strijd die iedereen aangaat en waar iedereen inspiratie kan uit putten", stelde juryvoorzitster Liesbeth Van Impe (Het Nieuwsblad). "Marleen Temmerman heeft zich nooit in één hokje laten opsluiten. Ze staat naast jonge moeders, van Vlaanderen tot Kenia. En ze staat in de cenakels van de macht, van de Belgische politiek tot internationale instellingen".

Marleen Temmerman (62) zetelde van 2007 tot 2012 voor de sp.a in de Senaat. Ze verliet de politiek om hoofd van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie te worden, een functie die ze tot eind 2015 vervulde.

Temmerman kreeg ook verschillende onderscheidingen zoals een eredoctoraat van de VUB en de Zuid-Afrikaanse universiteit van West-Kaapland. Sinds oktober is ze actief bij ontwikkelingsorganisatie Aga Khan Development Network in Kenia. (Belga/NSK)

Onze partners