Vlaams Belang kiest voor Van Grieken

19/10/14 om 16:24 - Bijgewerkt om 17:37

Tom Van Grieken is de nieuwe voorzitter van Vlaams Belang. Van Grieken kon op een congres in het Antwerpse Lint rekenen op 93 procent van de stemmen.

Vlaams Belang kiest voor Van Grieken

Tom Van Grieken © Belga

De 28-jarige Van Grieken uit Antwerpen was de enige kandidaat om de 55-jarige Gerolf Annemans op te volgen. Van Grieken wordt daarmee de jongste Belgische partijvoorzitter ooit.

Guy Verhofstadt was een jaar ouder toen hij in 1982 de leiding kreeg van de toenmalige liberale partij PVV.

Op de partijraad van het Vlaams Belang op 20 september werd Van Grieken al met 86 procent van de stemmen voorgedragen als kandidaat-voorzitter. Hij kreeg toen 80 van de 99 raadsleden achter zich. Tegenkandidaat Freddy Van Gaever liet daarop zijn kandidatuur voor wat ze was.

In zijn eerste speech als nieuwe voorzitter zei Van Grieken dat het Vlaams Belang zich niet schaamt voor zijn verleden. "Wij zijn niet beschaamd over ons verleden, nu niet en ook niet als de PS ons daarom vraagt". Een duidelijke verwijzing naar de commotie die is ontstaan na uitspraken van N-VA'er Jan Jambon over de 'Vlaamse' collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De socialisten van de PS gingen daarop fel tekeer in de Kamer.

Oud-voorzitter Gerolf Annemans, die achter de verjonging van de partij staat, noemde tijdens zijn toespraak zondag de verkiezing van een jonge partijvoorzitter 'een keerpunt is in de geschiedenis van Vlaams Belang'. "We dragen de waakvlam over naar de derde, misschien wel vierde generatie, een nieuwe en jonge generatie", aldus Annemans.

Tom Van Grieken liet eerder al verstaan dat hij als voorzitter opnieuw verkiezingen wil winnen en de partij bevrijden van het 'extreemrechts' etiket. "Vandaag bestaat er geen cordon sanitaire meer over onze ideeën, wel over onze stijl", verklaarde hij vorige maand. Van Grieken is de vijfde voorzitter van het Vlaams Belang. Voor hem stonden Gerolf Annemans, Bruno Valkeniers, Frank Vanhecke en stichter van het Vlaams Blok Karel Dillen aan het hoofd van de partij.

(VRT/BO)

Lees meer over:

Onze partners