‘Seksuele lastpost’ Jimmy Savile kon zijn gang gaan in ziekenhuis (rapport)

Jimmy Savile © EPA

Uit een nieuw rapport over veronderstelde seksuele misdrijven door de vroegere BBC-coryfee Jimmy Savile blijkt dat hij in een ziekenhuis meer dan zestig mensen seksueel misbruikte, onder wie een kind van acht jaar.

De vroegere BBC-coryfee Jimmy Savile heeft in het Stoke Mandeville Hospital in Aylesbury nabij de Engelse universiteitsstad Oxford meer dan zestig mensen seksueel misbruikt, onder wie een kind van acht jaar. Het was bekend dat hij een “seksuele lastpost” was, maar er werd niets tegen hem ondernomen.

Dat staat in een nieuw rapport over veronderstelde seksuele misdrijven van de man waarover Britse media donderdag berichten.

Savile was mecenas van het ziekenhuis en kon er zich vrijwel overal vrij bewegen, en doen en laten wat hij blijkbaar wou. Volgens een nieuw, 348 bladzijden tellend rapport, aangehaald door de openbare omroep BBC, heeft Savile tussen 1968 en 1992 63 mensen in het ziekenhuis misbruikt: patiënten, bezoekers en personeelsleden.

10 keer verkracht

Een achtjarige bezoeker, het jongste slachtoffer, is tien keer verkracht. Tien van zijn slachtoffers waren jonger dan twaalf jaar, 27 jonger dan vijftien. Veertig jaar was blijkbaar de limiet.

Er is tussen 1972 en 1985 tien keer klacht ingediend bij personeel van het ziekenhuis en één keer, in 1977 bij de politie. Maar de informatie werd niet ernstig genomen of raakte nooit tot bij de ziekenhuistop. De formele klacht werd later ingetrokken. De presentator en DJ wordt ervan verdacht in nog zowat veertig andere verpleeginrichtingen mensen te hebben misbruikt.

De in 1926 geboren Savile overleed op 29 oktober 2011. Tijdens zijn leven gelauwerd voor zijn liefdadigheidswerk, kwamen een jaar na zijn dood de eerste beschuldigingen van misbruik aan de oppervlakte. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content