's Werelds beste vrijduikster vermist: hoe een plezierduik fataal eindigde

05/08/15 om 16:11 - Bijgewerkt om 16:35

Wat een plezierduik moest worden voor vrijduikster Natalia Molchanova, eindigde fataal. De 53-jarige recordhoudster dook in de Middellandse Zee, maar kwam nooit meer boven.

's Werelds beste vrijduikster vermist: hoe een plezierduik fataal eindigde

Natalia Molchanova © Twitter

De Russische Natalia Molchanova, werelds beste vrijduikster, is vermist. Zondag maakte de 53-jarige vrouw voor haar plezier een duik bij het Spaanse eiland Formentera in de Middellandse Zee, maar ze is nooit meer bovengekomen. Bij vrijduiken of freediving gaan sporters het water in zonder zuurstoffles.

Het zou een duik worden, zoals ze er al erg veel had gemaakt, schrijft de Amerikaanse krant The New York Times. Ze droeg een paars, specifiek voor haar ontworpen wetsuit van slechts anderhalve millimeter dik. Zo had ze het kleinst mogelijke drijfvermogen. En net zoals altijd ademde Molchanova enkele malen langzaam in om haar hartslag naar omlaag te brengen, deed ze een kilo gewicht rond haar nek, waarna ze de diepte in verdween. Toen ze tien minuten later nog steeds niet boven was, raakten de omstaanders ongerust en werd een grootschalige zoekactie opgestart. Maar zonder resultaat.

Haai?

Haar zoon Alexey Molchanov liet intussen weten niet langer te verwachten dat zijn moeder levend gevonden zal worden. 'De oorzaak van de verdwijning is onduidelijk, maar wel staat vast dat Natalia verdween op het moment dat ze iets deed waar ze van hield', aldus de familie. 'Het lijkt erop dat ze altijd in de zee zal blijven, ik denk wel dat ze dat leuk zou hebben gevonden', zegt Alexey die zelf ook duikt.

De plek waar Moltsjanova naar beneden dook, is berucht omwille van onverwachte en krachtige stromingen. Toch had dit in theorie geen al te grote uitdaging mogen vormen voor de recordhoudster. Werd de stroming haar teveel? Viel ze flauw? Was er een haai of verwondde ze haar hoofd aan een scherp voorwerp? Vragen die waarschijnlijk onbeantwoord zullen blijven, schrijft The New York Times.

Superster

In mei nog verbeterde Moltsjanova haar record voor duiken zonder zwemvinnen tot 71 meter diepte. Mét zwemvinnen ligt haar record op 101 meter. Ze is de enige vrouw ter wereld die ooit zo'n diepte bereikte zonder duikflessen. Ook wat tijd betreft, is Molchanov recordhoudster, ruim negen minuten hield ze ooit haar adem in. Tijdens haar hele carrière verbrak ze 41 wereldrecords en werd ze 23 keer wereldkampioen.

'Ze was een superster, we dachten allemaal dat Natalia niets zou kunnen overkomen', reageert Kimmo Lahtinen, voorzitter van de Globale Federatie voor Vrijduiken. 'Maar ja, we spelen nog altijd met een krachtig element: de oceaan. En als je met de oceaan speelt, weet je wie de sterkste is.' (AVE)

Onze partners