'Privéproblemen Karel De Gucht in conflict met zijn internationale functie'

13/11/13 om 07:12 - Bijgewerkt om 07:12

Volgens The New York Times dreigt het fiscaal dispuut van eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht een schaduw te werpen over de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS.

'Privéproblemen Karel De Gucht in conflict met zijn internationale functie'

© Image Globe

Het lijkt erop dat de persoonlijke problemen van eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) stilaan in conflict komen met zijn internationale functie. De krant The New York Times pikte zijn dispuut met de Belgische fiscus die ruim 900.000 euro van hem eist op en schrijft dat dat fiscaal geschil de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS overschaduwt.

'De beschuldigingen over het ontwijken van belastingen in België door de eurocommissaris (Karel De Gucht, red.) die de gesprekken leidt, werpen een schaduw over de op handen zijnde onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord.' Zo schrijft The New York Times (NYT).

De krant citeert Pia Ahrenkilde Hansen, een woordvoerster van de Europese Commissie volgens wie De Gucht kan aanblijven zolang er geen uitspraak van een rechtbank is geweest in de zaak. 'Deze zaak heeft geen enkele invloed op de nakende gesprekken, omdat ze niets te maken heeft met Karel De Guchts functie als commissaris. De zaak gaat terug op een persoonlijk dispuut tussen de Belgische fiscus en de familie van Karel De Gucht en gaat over de periode voor hij werd aangesteld.' Die uitleg zou vermijden dat de gesprekken opnieuw stilgelegd worden, zoals eerder gebeurde naar aanleiding van de Amerikaanse government shutdown.

Ontslag De Gucht niet aan de orde

Hansen: 'Meneer De Gucht heeft Europese Commissievoorzitter José Manuel Barroso geïnformeerd over de meest recente ontwikkelingen en heeft hem verzekerd dat hem niets te verwijten valt in de kwestie.' Barroso kan commissarissen ontslaan, zei Hansen, maar dat werd volgens haar niet overwogen. Hansen maakte een onderscheid tussen de situatie van De Gucht en die van John Dalli, de Maltese Commissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming die op 16 oktober 2012 ontslag nam in verband met een fraudeonderzoek. Die moest onder druk van Barroso wel opstappen.

Proces op 25 november

Nog volgens de NYT wordt De Gucht niet verwacht voor het begin van de gesprekken komende maandag. De Gucht bespreekt dan handelskwesties in Zuid-Afrika, Kameroen en Ivoorkust.

Op 25 november komt de zaak van De Gucht voor in een publieke zitting voor de Gentse rechtbank van eerste aanleg.

Onze partners