Populariteit Poetin neemt toe in Rusland dankzij crisis in Oekraïne

11/03/14 om 16:00 - Bijgewerkt om 16:00

De populariteit van de Russische president Vladimir Poetin heeft, vooral dankzij zijn beleid omtrent Oekraïne, het niveau van bij zijn herverkiezing in mei 2012 bijna gehaald.

Populariteit Poetin neemt toe in Rusland dankzij crisis in Oekraïne

Vladimir Poetin © BELGAIMAGE

De populariteit van de Russische president Vladimir Poetin heeft, vooral dankzij zijn beleid omtrent Oekraïne, het niveau van bij zijn herverkiezing in mei 2012 bijna gehaald. Dat blijkt uit een studie van een Russisch onderzoeksbureau.

Volgens een studie van het onafhankelijke Levada-center, eind februari bij 1.603 personen in 45 Russische regio's, zeggen meer dan twee Russen op de drie het beleid van Poetin goed te keuren. Het gaat om 69 procent van de respondenten, of 9 procent meer dan in februari 2013.

Dertig procent, tegen 35 procent een jaar eerder, is dan weer niet tevreden met zijn beleid. Die populariteit 'kan nog stijgen gezien het offensief van het Kremlin in Oekraïne voortgaat', meent socioloog Aleksej Levinson van het centrum. 'De Russen hebben vertrouwen in zijn interpretatie van gebeurtenissen in Rusland en het buitenland.'

Nooit onder de 60 procent

Het beeld van de Oekraïense chaos, in de Russische regeringsgezinde media, 'benadrukt de spreekwoordelijke stabiliteit van Poetin', becommentarieerde politicoloog Jevgeni Mintsjenko. Begin maart ging het Kremlin in het offensief tegen de nieuwe Oekraïense autoriteiten. Moskou weigert die te erkennen als legitiem. Sinds Poetin voor de eerste keer aan de macht kwam in 2000, is zijn populariteit nooit onder 60 procent gezakt. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners