Onverzettelijke Japanse soldaat is dood

Hiroo Onoda (R) en zijn jongere broer in 1944 © Wikipedia

Hiroo Onoda, de Japanse militair die zich na de oorlog bijna 30 jaar lang weigerde over te geven, is gestorven.

De Japanse militair die zich na de Tweede Wereldoorlog weigerde over te geven en zich 29 jaar lang verschanste in het oerwoud, is op 91-jarige leeftijd gestorven. Dat meldt de Britse omroep BBC.

Hiroo Onoda bleef zich schuilhouden in de bossen van het eiland Lubang op de Filippijnen tot 1974, omdat hij niet wilde geloven dat de oorlog voorbij was. Men kon hem pas overhalen om zijn post te verlaten, toen zijn bejaarde bevelhebber voor een bezoek naar de Filippijnen werd overgevlogen. Bij zijn terugkeer in Japan werd hij als een held onthaald.

Trouw tot der dood

Tegen het einde van de oorlog raakten Onoda en zijn mannen afgesneden van de buitenwereld op Lubang. Van zijn overste had hij het commando gekregen om zich niet over te geven. Dat order gehoorzaamde Onoda bijna 30 jaar lang.

Al die tijd op Lubang bleef Onoda trouw de Japanse legervoorzieningen bewaken. Hij kwam op die manier regelmatig in aanvaring met de plaatselijke bevolking. Aanvankelijk waren er nog drie andere soldaten in zijn peloton. Een van hen gaf zich al over in de jaren vijftig. De beide andere soldaten kwamen om in gevechten met plaatselijke troepen.

Reddingspogingen

Onoda negeerde ook meerdere pogingen om hem terug te halen naar zijn vaderland. De Japanse overheid verspreidde per vliegtuig pamfletten boven de wouden van Lubang en zond zelfs reddingsexpedities naar het gebied. Maar Onoda deed die reddingspogingen allemaal af als valstrikken van de vijand.

Uiteindelijk reisde zijn bevelhebber in 1974 persoonlijk af naar de Filippijnen om zijn orders te herroepen. Onoda overhandigde zijn zwaard aan de Filippijnse president en groette de Japanse vlag in zijn zwaar gehavende legeruniform. De Filippijnse regering verleende hem gratie, hoewel veel inwoners van Lubang hem nooit hebben vergeven voor de 30 mensen die omkwamen tijdens zijn campagnes op het eiland.

Mijn dertigjarige oorlog

Na zijn overgave ging Onoda een tijdlang in Brazilië wonen. Daar hield hij een boerderij en schreef hij zijn memoires, die in het Nederlands zijn uitgegeven onder de titel Mijn dertigjarige oorlog. Hij leidde nadien ook verschillende onderwijskampen in Japan. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content