Onder slimme Marokkanen Adil El Arbi en Bilal Benyaich: ‘Straks worden we nog fuckin’ mainstream’

Bilal Benyaich en Adil El Arbi © Saskia Vanderstichele

‘Bij jou is het geen issue dat je Marokkaan bent, je bent gewoon mainstream. Da’s keicool!’ Gesprek met Bilal Benyaich en Adil El Arbi, twee Belgisch-Marokkaanse Vlamingen of Vlaams-Marokkaanse Belgen.

Adil El Arbi mag dan de Slimste Mens ter Wereld zijn, de titel van zijn slimste Marokkaan laat hij graag aan politicoloog Bilal Benyaich over. De senior fellow van denktank Itinera heeft met ‘Klokslag 12’ een verontrustende analyse van het Belgische integratiebeleid gemaakt. En toch werd het Kerstinterview in Knack een hoopgevend gesprek. Jonge Marokkanen hoeven niet meer in een pita-bar te werken of met de bus te rijden, ze kunnen ook cineast of politiek wetenschapper worden. ‘Straks worden we nog fuckin’ mainstream’.

Felicitaties in tweevoud zijn gepast. Bilal met zijn jongste boek, Adil met zijn eerste langspeelfilm die hij samen met coregisseur en boezemvriend Bilall Fallah draaide. Twee Belgisch-Marokkaanse Vlamingen of Vlaams-Marokkaanse Belgen die aan de weg timmeren, elkeen in zijn eigen stijl. Bilal kan op eenvoudig verzoek een Groot Dictee der Nederlandse taal uit zijn mouw schudden. Adil spreekt vanuit de buik, Vlaams doorspekt met Engels, Frans en krachttermen. De putains en fucks in De Slimste Mens waren echt geen pose.

Een fragment uit het Kerstinterview dat deze week in Knack staat:

Kennen jullie elkaar?

Bilal: (lacht) “Ja, dank zij Knack. Ik zag hem vorige woensdag voor het eerst in de Daringman, een bekende bruine kroeg op de Vlaamsesteenweg. Uiteraard herkende ik hem, Adil is zowat een BV geworden, of een BM zo je wil. Ik heb hem aangesproken. Adil, zei ik, volgens mij zitten we binnenkort samen in een interview”.

Adil: “Ik wist al langer wie je bent en wat je doet. Heel knap trouwens. Marokkanen in de media, dat is meestal slecht nieuws. Rellen, criminaliteit, de boodschap is altijd negatief. En ineens verschijnt er zo’n dude als Bilal, een slimme gast die het ook nog goed kan uitleggen. Bij jou is het geen issue dat je Marokkaan bent, je bent gewoon mainstream. Da’s keicool!”.

Bilal, heb je de film van Adil gezien?

Bilal: “Uiteraard, en ik vind hem goed, tenminste als je rekening houdt met het belachelijke budget. Hoeveel was het ook alweer, Adil? 100.000 euro? Dat moet een peulschil zijn van wat een actiefilm normaal kost. Natuurlijk is het nog geen Rundskop, het zou nog veel beter kunnen. Wat wil je ook, twee twintigers die zonder budget hun allereerste film maken. Het zal ook beter worden, ik kijk nu al uit naar hun volgende film.

Los van de cinematografische kwaliteit vind ik Image vooral een noodzakelijke film. Jullie combineren twee belangrijke thema’s. De realiteit van jonge allochtonen in Brussel, en de clichés die daarover in de media circuleren. Voor mij was het beeld van Brussel ook erg herkenbaar. Jullie hebben in Molenbeek gedraaid, in de buurt van Ribaucourt. Die quartier ken ik goed, ik heb er vrienden wonen en ik heb er ook onderzoek gedaan voor mijn boek over radicalisering”.

In de openingsscène wordt een cameraploeg door jongeren belaagd en voor sales flamins uitgescholden. Realistisch?

Adil: “Als je in zo’n buurt met een camera aankomt, word je echt niet als one of the guys verwelkomd. Niet alleen in Molenbeek, die scène is geïnspireerd op een van onze eerste filmervaringen. Het moet al vijf jaar geleden zijn, Bilall en ik zouden een kortfilm draaien op het tamelijk beruchte Lemmensplein in Anderlecht. De eerste poging zal ik niet snel vergeten. Roepen, tieren, trekken en duwen, we kregen geen poot aan de grond. Precies Jurassic Parc, zeiden we tegen elkaar. Het kantelde pas toen we in contact kwamen met ene Labib, een coole gast met een reputatie in de Brusselse quartiers. Door zijn vertrouwen te winnen, konden we beginnen filmen. Die ervaring hebben we verwerkt in Image. De hoofdfiguur is Labib geworden, we hebben zelfs de quote over Jurassic Parc gerecycleerd”.

Erik Raspoet

Lees het volledige gesprek met Bilal Benyaich en Adil El Arbi in het Kerstnummer van Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content