Knack verkiest Edward Snowden tot Mens van het Jaar

10/12/13 om 16:23 - Bijgewerkt om 18:32

Bron: Knack

De redactie van Knack heeft de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden verkozen tot Mens van het Jaar 2013. Hij won van onder meer paus Franciscus en de Belgische Nobelprijswinnaar François Englert.

Knack verkiest Edward Snowden tot Mens van het Jaar

© Knack

Snowden volgt Vincent Kompany en Angela Merkel op, die respectievelijk in 2012 en 2011 'Mensen van het Jaar' waren.

Snowden is niet onomstreden. De man werkte bij het National Security Agency (NSA). Hij ontfutselde er paswoorden van collega's en speelde geheime documenten door aan enkele journalisten.

Maar dankzij die onthullingen weten we dat de Amerikaanse overheid en bij uitbreiding de meeste overheden massaal gebruik maken van afluisterprogramma's. Dankzij Snowden weten we dat er eigenlijk een nieuwe Koude Oorlog woedt, maar dan een oorlog tegen alle burgers. Iedereen wordt afgeluisterd omdat iedereen een potentiële verdachte is. Het betekent de facto het einde van onze privacy.

Knack Focus verkoos Stromae tot Mens van het Jaar, die dankzij de instantklassieker Formidable en zijn tweede plaat Racine carrée een internationale ster is geworden.

Bij Knack Weekend is Bieke Depoorter Mens van het Jaar. Ze heeft met haar zeer intieme reportages in Rusland, de VS en Egypte de wereld overtuigd. Zelfs het prestigieuze fotoagentschap Magnum is onder de indruk van haar werk.

Deze week in Knack: Op bezoek bij Amerika's staatsvijand nr. 1

Lees meer over:

Onze partners