Gestapo-chef begraven op joods kerkhof

31/10/13 om 14:02 - Bijgewerkt om 14:07

Een van de architecten van de uitroeiing van de Joden tijdens de Holocaust, Heinrich Müller, ligt begraven op een joods kerkhof.

Gestapo-chef begraven op joods kerkhof

Heinrich Müller © Wikipedia

Heinrich Müller, de voormalige baas van de Gestapo die medeverantwoordelijk wordt gehouden voor de Holocaust, is in 1945 op een Joods kerkhof in Berlijn begraven. Dat meldt althans het Duitse dagblad Bild op basis van documenten die een historicus heeft opgediept.

Müller verdween op het einde van de Tweede Wereldoorlog zonder een spoor achter te laten. Volgens professor Johannes Tuchel, hoofd van het Duitse Museum van het Verzet in Berlijn, werd Müller in een massagraf begraven op een Joods kerkhof in Berlijn.

"Müller heeft het einde van WOII niet overleefd. Hij werd begraven op een Joods kerkhof in Berlijn", zo zegt Tuchel, die zich beroept op archiefdocumenten.

Bild publiceerde tevens een document waaruit blijkt dat Müller in de wijk Mitte begraven ligt op een Joods kerkhof.

Mysterie

Heinrich Müller is een van de belangrijke figuren van het Derde Rijk die nooit is teruggevonden. Hij nam deel aan de beruchte Wannseeconferentie in januari 1942, waar over een "definitieve oplossing" voor het "Jodenprobleem" werd beslist.

Zijn verdwijning hield het naoorlogse Duitsland lang bezig. Zo meldde de Bundesnachrichtendienst (BND), een van de Duitse geheime diensten, dat hij in de zomer van 1949 nog gezien was in Karlovy Vary, het toenmalige Tsjechoslovakije.

Maar volgens Tuchel zaten de geheime diensten er dus compleet naast. "Het lichaam van Müller werd in augustus 1945 door een commando in een voorlopige tombe teruggevonden vlakbij het voormalig ministerie van Luchtvaart van Nazi-Duitsland", aldus Tuchel. (Belga/TE)

Onze partners