Een derde van Vlamingen vindt zoenende mannen aanstootgevend

17/10/14 om 20:28 - Bijgewerkt om 20:27

Uit een onderzoek van de studiedienst van de Vlaamse regering blijkt dat holebiseksualiteit in Vlaanderen breed aanvaard wordt. Slechts een kleine minderheid spreekt zich expliciet negatief uit over holebi's.

Een derde van Vlamingen vindt zoenende mannen aanstootgevend

© EPA

Toch doet een grotere groep dat wel op een meer impliciet en indirecte manier. Zo vindt bijvoorbeeld een derde van de Vlamingen het aanstootgevend als twee mannen kussen in het openbaar.

Breed aanvaard

Uit het onderzoek - gebaseerd op een peiling bij zo'n 1.500 Vlamingen in 2013 - blijkt dat holebiseksualiteit in Vlaanderen tegenwoordig breed aanvaard wordt. Zo vindt 85 procent van de Vlamingen dat holebi's hun leven moeten kunnen leiden zoals ze willen. Het homohuwelijk, ingevoerd in 2006, wordt goedgekeurd door bijna drie kwart van de Vlamingen. En een ruime meerderheid gaat akkoord met gelijke rechten voor holebikoppels om kinderen te adopteren.

Er blijft wel een relatief klein deel van de bevolking zich expliciet verzetten tegen holebiseksualiteit. Zo vindt 4 procent van de Vlamingen niet dat holebi's hun leven moeten kunnen leiden zoals ze willen. Voorts wil 7 procent geen holebileerkracht voor zijn of haar kind. Zes procent wil geen homokoppel als buur. Respectievelijk 16 procent en 13 procent vindt seksuele betrekkingen tussen 2 mannen of 2 vrouwen niet ok.

Impliciete negatieve houding

Naast die beperkte groep die holebiseksualiteit expliciet afwijst, is er ook een grotere groep die zich impliciet negatief uitlaat. Een derde van de Vlamingen vindt bijvoorbeeld dat er in onze samenleving te veel aandacht is voor holebiseksualiteit. Vier op de tien stellen dat als holebi's net zo behandeld willen worden als iedereen, ze niet zoveel ophef moeten maken over hun seksuele voorkeur. Nog een derde vindt het aanstootgevend als twee mannen in het openbaar kussen. Een kwart vindt hetzelfde als twee vrouwen dat doen.

Ter vergelijking: 15 procent vindt het aanstootgevend als een man en een vrouw in het openbaar zoenen. "Deze resultaten geven aan dat ondanks een op het eerste zicht brede, algemene aanvaarding, een meer impliciete negatieve houding tegenover holebiseksualiteit toch nog steeds behoorlijk verspreid is", stelt de Studiedienst van de Vlaamse regering. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners