Documentaire onderzoekt geheime liefdesleven van paus Johannes Paulus II

15/02/16 om 14:20 - Bijgewerkt om 14:20

Het BBC-programma Panorama onthult vanavond dat paus Johannes Paulus II 30 jaar lang verwikkeld was in een 'uitzonderlijke' relatie met een getrouwde vrouw. Dat blijkt uit brieven van de paus aan de vrouw in kwestie, Anna-Teresa Tymieniecka.

Documentaire onderzoekt geheime liefdesleven van paus Johannes Paulus II

Paus Johannes Paulus II © Reuters

In de Poolse nationale bibliotheek werden meer dan 350 brieven aangetroffen die Karol Wojtyla aan Tymieniecka, een Amerikaanse filosofe van Poolse afkomst, heeft geschreven. De vrouw schonk die brieven, die het Britse onderzoeksprogramma Panorama kon inkijken, in 2008 aan de bibliotheek. De eerste brief dateert van 1973, de laatste van 2005, enkele maanden voor het overlijden van de paus.

De voormalige paus, die in 2014 werd heilig verklaard, ontmoette Tymieniecka nog voor zijn verkiezing tot paus in 1978. Uit de brieven blijkt dat de twee een complexe en intense vriendschapsrelatie onderhielden waarin wordt gesuggereerd dat Tymieniecka de kerkvader haar liefde voor hem had verklaard.

Watergate

Volgens programmamaker Edward Stourton waren Wojtyla en Tymienecki 'meer dan vrienden maar minder dan vrijers'. In de correspondentie is geen spoor van een eventueel verbreken van de gelofte van kuisheid terug te vinden, maar zij toont wel 'een strijd om een intense relatie binnen de perken te houden'. Wojtyla was als paus erg conservatief en strijdvaardig anticommunistisch.

Ook na zijn wijding tot paus bleven de twee elkaar brieven schrijven en bezocht de vrouw het Vaticaan op geregelde tijdstippen.

De eerste die in de jaren 90 over een mogelijke liefdesrelatie tussen Tymieniecka en de paus schreef, was Carl Bernstein, de Amerikaanse journalist die het Watergate-schandaal blootlegde.

Het Vaticaan ontkent in de Britse krant The Guardian dat paus Johannes Paulus II een relatie had met de vrouw. (TE)

The Secret Letters of Pope John Paul II, BBC, 21.30 uur

Onze partners