Dj’s na zelfmoord verpleegster Kate Middleton: ‘Wij hebben dit niet beslist’

‘Het was niet onze beslissing om deze grap uit te zenden.’ Dat zeggen de radiopresentatoren die een neptelefoontje pleegden naar het ziekenhuis waar Kate Middleton verbleef. Het telefoontje leidde wellicht tot de zelfmoord van een verpleegster.

Getroffen en met tranen in de ogen vertelden Mel Greig en Michael Christian aan een Australische televisieprogramma over hun wanhoop na het horen van het nieuws over de dood van verpleegster Jacintha Saldana.

‘Het was het ergste telefoontje dat ik ooit in mijn leven heb gekregen’, zegt Greig. ‘Ik wil mijn excuses aanbieden aan de familie. Er gaat geen minuut voorbij dat ik niet aan hen denk en aan wat ze nu doormaken’, aldus een geëmotioneerde Greig. ‘De gedachte dat wij daar mogelijk een rol in hebben gespeeld, is hartverscheurend.’

Onnozel klein grapje
De twee Australische radiopresentatoren spraken voor het eerst met de media sinds de dramatische gebeurtenissen. Greig benadrukt dat ze nooit had gedacht dat ze Kate of eender wie in het ziekenhuis aan de telefoon zouden krijgen. ‘Het lijkt zo onwezenlijk omdat je gewoon niet verwacht dat zoiets kan gebeuren na een telefoongrap’, aldus Greig. ‘Het was nooit de bedoeling dat het zo ver zou gaan. Het ging om een onnozel klein grapje dat al door zovelen is voorgedaan. Dit was nooit de bedoeling.’

De veronderstelling, dat ze mogelijk hebben bijgedragen tot de dood van de verpleegster, is hartverscheurend. Beiden benadrukten echter dat ze voor de publicatie van de geluidsband met de oproep niet verantwoordelijk zijn. Ze hadden met verdraaide stemmen informatie willen bekomen over de zwangere hertogin Kate.

Brits accent
Het idee was tot stand gekomen tijdens een vergadering voor de uitzending, zei Christian. “Toen we het verzonnen, was het voor ons duidelijk dat alles slechts 30 seconden zou duren en dat het ziekenhuis zou inhaken. We wilden dat ze zouden inhaken.” Ze hadden nooit gedacht dat ze met hun onnozel Brits accent zouden doorgeschakeld worden.

“Telefoongrappen bestaan al sinds oudsher”, zei Greig. “Voor ons was het routine”. Dat de geluidband tijdens hun show werd afgespeeld, was de beslissing van anderen. De zender 2DayFM had naar eigen zeggen advocaten geconsulteerd en tevergeefs getracht het ziekenhuis te contacteren. De eigenaar van de zender Southern Cross Austereo, deelde mee dat telefoongrappen nu tot nader order zijn verboden.

Therapie
De show van beide presentatoren is ondertussen uit de ether genomen en de twee zijn ondergedoken na een vloedgolf aan verbolgen reacties uit de hele wereld. Ze zijn ook in therapie gegaan.

Volgens een mededeling van het radiostation werd minstens vijf keer geprobeerd met het ziekenhuis contact op te nemen voor de telefoongrap werd uitgezonden, maar zonder succes. Het station gaf uiteindelijk de toestemming om de grap uit te zenden en meent dat het geen enkele wet heeft overtreden.

Ziekenhuis ontkent met klem
Dat wordt door het ziekenhuis overigens met klem ontkend. ‘Het radiostation heeft na de telefoongrap met niemand van het management van het ziekenhuis gebeld, ook niet met iemand die bevoegd is voor mediarelaties,’ zei een woordvoerder van het ziekenhuis.

De 46-jarige Jacintha Saldanha, moeder van twee kinderen, werd vrijdagochtend dood teruggevonden, 48 uur na de uitzending van de grap waarin de twee radiopresentatoren zich voordeden als de Britse koningin Elizabeth en prins Charles.

Saldanha, die op dat moment aan de receptie zat van het King Edward VII Hospital in Londen, schakelde het telefoontje door naar de afdeling waar Kate werd behandeld voor acute ochtendmisselijkheid. Daar gaf een anonieme verpleegster details over de behandeling van de hertogin van Cambridge.

Nadat de grap werd uitgezonden en Saldanha voor de hele wereld te kijk werd gezet, schaamde de verpleegster zich diep, volgens het ziekenhuis. Drie dagen later werd ze dood teruggevonden.

Volgens verschillende Briste media pleegde de verpleegster zelfmoord. De politie wil dat niet officieel bevestigen, maar binnen het Britse rechtssysteem is dat niet ongebruikelijk.

De Sunday Times meldde dat het ziekenhuis de Australische zender verantwoordelijk houdt voor de zelfmoord van de verpleegster.
Autopsie
Later deze week zal het Britse gerecht een autopsie uitvoeren op het lichaam van de verpleegster. Twee inspecteurs van Scotland Yard vertrekken naar Australië om er de presentatoren te ondervragen in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar de dood van Jacintha Saldanha.

De verpleegster zal in haar Indiase geboorteplaats begraven worden. De Times of India berichtte dat het lichaam van Jacintha Saldanha naar Zuid-India wordt overgebracht. Daar zal de vrouw in haar geboorteplaats Shirva 400 kilometer ten westen van de stad Bangalore bijgezet worden. De datum daarvoor staat echter wegens het onderzoek naar de doodsoorzaak nog niet vast.

Familieleden van de vrouw toonden zich inmiddels geschokt over berichten, dat de verpleegster door zelfdoding om het leven zou zijn gekomen. “Dat kwamen we enkel te weten door de media en nieuwszenders op televisie”, zei de oudere zus van Saldanha, Irene D’Souza, aan het persagentschap IANS. “Het is nauwelijks te geloven, dat Jacintha daartoe zou bereid zijn”.

Trui Engels / Eddy Eerdekens

Wie met vragen zit over zelfmoord, kan terecht bij:
De Zelfmoordlijn
02-649.95.55
www.zelfmoordlijn.be

Tele-Onthaal
tel 106
www.tele-onthaal.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content