Congolese arts Denis Mukwege wint Europese Sacharovprijs

Denis Mukwege © Reuters

Het Europees Parlement heeft besloten om de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken dit jaar toe te kennen aan de Congolese gynaecoloog en mensenrechtenactivist Denis Mukwege.

Mukwege is de oprichter van het Panziziekenhuis in Bukavu in het oosten van de Democratische Republiek Congo. De arts is gespecialiseerd in de behandeling van slachtoffers van (groeps)verkrachtingen en stelde meermaals het gebrek aan internationale aandacht voor het systematische gebruik van seksueel geweld in het conflict in het oosten van Congo aan de kaak. In 2012 overleefde Mukwege een raid van gewapende mannen op zijn huis.

Mukwege, die in 2011 uit handen van koning Albert de Internationale Koning Boudewijnprijs voor ontwikkelingswerk ontving, behoorde tot een shortlist van drie kandidaten. De andere finalisten waren de Oekraïense beweging EuroMaidan en de Azerbeidjaanse mensenrechtenactiviste Leyla Yunus.

Malala Yousafzai

Met de Sacharovprijs onderscheidt het Europees Parlement sinds 1988 een persoon of organisatie met bijzondere verdiensten op het vlak van de verdediging van democratie en de rechtsstaat, mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.

Vorig jaar werd de onderscheiding nog toegekend aan de Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai, die dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede won. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content