Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

MOEITE MET STOPPEN MARLEEN RENDERS

Marleen Renders (40) neemt afscheid van de atletiek. Drie jaar geleden dook ze in de marathon van Frankfurt nog gemakkelijk onder de 2 u. 30′. Renders won in 1986 brons op het WK voor junioren op de 10.000 meter en bevestigde haar talent bij de profs. De marathon werd haar favoriete discipline. Alleen voor de echte wereldtop moest ze op de grote kampioenschappen de duimen leggen. De frêle en blessuregevoelige Renders won belangrijke marathons zoals die van Berlijn, Antwerpen en Parijs. Het was in de Franse hoofdstad dat ze ook haar Belgische record vestigde. De 2 u. 23′ van 2002 staat nog steeds overeind. Renders stelde het moment om te stoppen zo lang mogelijk uit, maar na twintig jaar op het hoogste niveau schreeuwde haar lichaam om het kalmer aan te doen.

SCHRIJVER-TERRORIST CESARE BATTISTI

De Italiaanse thrillerauteur Cesare Battisti heeft in Brazilië het statuut van politiek vluchteling gekregen. Battisti (54) behoorde in zijn jonge jaren tot de extreemlinkse PAC (Gewapende Proletariërs voor het Communisme). Hij werd in zijn thuisland veroordeeld voor vier moorden. Van de Franse president François Mitterrand kreeg hij politiek asiel en hij begon aan een carrière als thrillerauteur. Toen het in 2002 mogelijk tot een uitlevering zou komen, vluchtte Battisti naar Brazilië. In 2007 konden Franse en Braziliaanse agenten hem arresteren in Rio de Janeiro. De linkse regering van president Luiz Lula verleent hem nu politiek asiel ‘omdat er gegronde vrees bestaat dat hij in Italië veroordeeld zou worden vanwege zijn politieke overtuiging’.

STRAIGHT SHOOTER CAROL BARTZ

Een zestigjarige dame die een van de grootste internetbedrijven ter wereld gaat leiden? Toch is Carol Bartz wellicht de geknipte persoon om de crisis bij Yahoo te doorbreken. Bartz neemt de plaats in van ceo Jerry Yang, die de voorbije jaren eerst een overname door Microsoft afhield en vervolgens op een veto van de mededingingsautoriteiten stuitte voor een samenwerkingsverband met Google. Bartz wordt alom gerespecteerd voor haar management bij Autodesk, het softwarebedrijf waarvan de omzet onder haar leiding in tien jaar tijd vervijfvoudigde. Ze noemt zichzelf een ‘straight shooter’, geldt als een keiharde zakenvrouw en ziet het helemaal zitten bij Yahoo. ‘Het is tijd om onder een paar konten te schoppen.’

De peetvader CLAUDE BERRI

Noem tien Franse films en de kans is groot dat meer dan de helft ervan gemaakt werd door Claude Berri. De regisseur en producent overleed vorige week op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding. Berri ontpopte zich de afgelopen decennia tot de peetvader van de Franse cinema, met bijna jaarlijks een nieuwe film. Vorig jaar nog produceerde hij Bienvenue chez les Ch’tis van Dany Boon, een atypische kaskraker die met 20 miljoen bezoekers de meest succesvolle Franse film aller tijden werd.

Het begon voor Berri allemaal in de jaren zestig met Le Poulet, waarmee hij een prijs won in Venetië en meteen ook een Oscar. Bij het grote publiek zijn vooral het tweeluik Jean de Florette en Manon des Sources bekend, net als het dierenepos L’Ours.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content