Martelaar van de vrije meningsuiting of spreekbuis van de Pro Life-beweging? UCL-professor Stéphane Mercier oogst kritiek nadat hij abortus moord heeft genoemd.

De Université Catholique de Louvain is het epicentrum van een controverse die heel Franstalig België beroert. Is Stéphane Mercier als gastdocent filosofie zijn boekje te buiten gegaan? Mercier begon op 6 februari zijn inleidende cursus met enkele boude stellingen. Abortus is erger dan verkrachting, zo hield hij zijn gehoor van 350 eerstejaarsstudenten politieke en humane wetenschappen voor, en in alle omstandigheden gelijk te stellen aan moord. De verbijstering in het auditorium was groot, en enkele studenten protesteerden. Dat abortus beter legaal in erkende centra kan plaatsvinden dan illegaal in gevaarlijke omstandigheden? Een kromme redenering, vond de professor. Waarom dan ook verkrachting niet legaliseren, dan zal die ook in veiliger en hygiënischer omstandigheden worden gepleegd? Het duurde niet lang of de uitspraken werden druk becommentarieerd op sociale media, met scheldpartijen tussen voor- en tegenstanders. Op 16 maart, terwijl de heisa nog volop woedde, ging Mercier nog een stap verder. Wie het homohuwelijk legaliseert, heeft volgens hem geen argument om pedofiele of incestueuze relaties te verbieden. Het hoorcollege, dat in een pandemonium eindigde, noopte de UCL-rector tot een uitzonderlijke maatregel. Mercier mag tot nader order geen colleges meer geven.

‘Mercier beweert dat hij studenten alleen maar wilde aanzetten tot kritisch nadenken’, zegt Hélène Jane-Aluja, algemeen secretaris van de overkoepelende studentenvereniging AGL. ‘Hij wilde aantonen dat je met goede argumenten iedere stelling kunt verdedigen. Hij vergeet echter hoe kwetsend zijn woorden overkwamen. In het auditorium zitten ook studenten die zelf of in hun omgeving een abortus hebben meegemaakt. Onder de studenten zijn er ook holebi’s en vrienden van holebi’s. En hoe evenwichtig is een debat met aan de ene kant een ervaren professor en aan de andere kant eerstejaarsstudenten?’

AGL is in de bres gesprongen voor elf studenten die een protestbrief hebben gepubliceerd. ‘Maar Mercier krijgt ook steun’, zegt Jane-Aluja. ‘Sommige studenten schermen met de academische vrijheid en het recht op vrije meningsuiting. Ook het korps van professoren is verdeeld. Mercier is voor een commissie verschenen, na de paasvakantie moet duidelijk worden of hij opnieuw college mag geven.’ Dat hij geen mening wilde opdringen, maar enkel het kritische denken wilde stimuleren? ‘Weinig geloofwaardig’, vindt Jane-Aluja. ‘Mercier werd niet voor niets als eregast ingehaald op de recente anti-abortusmars in Brussel.’

Door ERIK RASPOET

Wie het homohuwelijk legaliseert, kan volgens de professor geen pedofiele of incestueuze relaties verbieden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content