Vincent Genot
Vincent Genot Adjunct-hoofdredacteur van de webredactie.

Na heel wat moeilijkheden doen mobiele telefoons van de derde generatie (3G of UMTS) momenteel schoorvoetend hun intrede op de markt. Games voor verschillende spelers tegelijk, permanente internettoegang en videofonie zijn de troeven van de gsm’s van morgen.

Lange tijd was UMTS of 3G een zorgenkind . De mobiele telefonie van de derde generatie zat immers gevangen in een vicieuze cirkel: operatoren wachtten tot UTMS-toestellen op de markt verschenen vooraleer ze wilden investeren in de nieuwe, peperdure infrastructuur die UMTS-netwerken mogelijk maakt, terwijl gsm-fabrikanten net wachtten op de ontwikkeling van die netwerken om hun toestellen op de markt te brengen. In ons land investeerden de drie operatoren zwaar om alleen al de licenties aan de overheid te betalen, waarna het eigenlijke netwerk nog moest worden opgestart. Dat zal overigens een gigantische bandbreedte en snelheden boven 2 Mbps bieden. Sinds er een aantal stilzwijgende akkoorden gesloten werd tussen verschillende operatoren en grote namen uit de sector van de mobiele telefonie, komt er langzaamaan verandering in de situatie.

Het Finse Nokia wachtte niet op de installatie van 3G-netwerken om zijn eerste gsm-toestel van de derde generatie voor te stellen: in september 2002 stelde de fabrikant zijn 6650 al voor. Een gsm voor het grote publiek, al was het toestel in de eerste plaats bestemd voor het uittesten van de eerste UMTS-netwerken en om de voortrekkersrol van Nokia te benadrukken. Nokia hoopte met de lancering van het toestel de mobiele telefonie van de derde generatie op gang te krijgen, en een jaar na de lancering is die doelstelling gedeeltelijk gerealiseerd. Na Japan, Korea en Australië zagen ook bij ons in Europa de eerste 3G-netwerken het daglicht. Mobilkom rustte als eerste in de lijst Oostenrijk uit, waarna Vodafone Ierland voorzag, en Hutchison Whampoa, een conglomeraat uit Hongkong, een aanbod lanceerde in het Verenigd Koninkrijk en Italië. In België is het nog wachten op 3G-netwerken tot december volgend jaar. Ook gsm-fabrikanten brengen langzamerhand nieuwe toestellen op de markt: na Nokia mengen ook Nec, Motorola en Samsung zich in het 3G-gewoel. Daarmee zijn verschillende toestellen beschikbaar waarmee het grote publiek kan kennismaken met de mobiele telefonie van de toekomst.

De gsm van morgen is in de eerste plaats een mobiele telefoon die op verschillende frequenties functioneert, zodat een geleidelijke overgang naar UMTS mogelijk wordt. Foto’s en videofilmpjes liggen bij UMTS meer dan ooit binnen handbereik: het fototoestel waarmee gsm’s nu uitgerust zijn, verdwijnen ten voordele van een minicamera. Gecombineerd met een kleurenscherm van respectabele grootte, wordt het een audiovisueel zaktoestel waarmee videoconferencing zonder problemen mogelijk wordt. Met UMTS is het mogelijk permanent online te zijn, waardoor gsm’s zonder enig tijdverlies faxen en e-mails kunnen ontvangen. Die mogelijkheid bestaat al op de huidige GPRS-toestellen (GPRS is een overgangsstandaard tussen de huidige generatie mobiele telefonie en 3G), maar zal veel vlugger uitgevoerd worden via UMTS-netwerken. Een niet te verwaarlozen voordeel is ook dat de gsm’s van de derde generatie onafgebroken in verbinding kunnen staan met het intranet van het bedrijf. Volgens specialisten moet die mogelijkheid – die overigens niet zonder gevaar is voor de gegevensbescherming van bedrijven – het succes van de nieuwe mobiele telefonie garanderen. En tegelijk kan het toestel ook op het internet aangesloten worden. Het enige minpunt is dat de geringe schermomvang het enthousiasme van de surfers kan temperen. Maar terwijl WAP flopte door onder meer een veel te trage gegevensoverdracht, heeft UMTS niet met dat probleem af te rekenen. Door de Java-compatibiliteit kunnen de nieuwe gsm-toestellen bovendien uitgerust worden met talrijke games, die door verschillende spelers tegelijk kunnen worden gespeeld en die gretig van de snelheid van UMTS gebruikmaken. Voorlopig blijft al dat moois voorbehouden aan kapitaalkrachtige consumenten. Momenteel verschijnen ze mondjesmaat op de markt, maar als alles goed gaat, moet de verkoop van de nieuwe generatie gsm’s in het midden van volgend jaar echt op gang komen.

Vincent Genot

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content