Peter De Keyzer: “Ik lijd aan een ongebreideld optimisme”

Een verzuurde maatschappij, slabakkende economieën, klimaatopwarming en massale migratieproblemen? “We zijn van nature geconditioneerd om de negatieve dingen eerst te zien”, repliceert Peter De Keyzer, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis. In een ontmoeting met acht Knack-lezers, in het tweesterrenrestaurant ‘Le Chalet de la Forêt’ geeft De Keyzer met bravoure uitleg over zijn positief geloof in vrijhandel en individuele vrijheid. Libertair pur sang, gekruid met eruditie en op smaak gebracht met wereldkennis.

Le Chalet de la Forêt is een idyllisch gelegen plek in Ukkel, in de lommerte van het Zoniënwoud. Terwijl honderden meters verder auto’s aanschuiven in de avondspits, komen acht Knack-lezers in hun Nieuwe Renault Espace de parking van het tweesterrenrestaurant opgedraaid. “Ik verwacht veel van de ontmoeting met De Keyzer”, weet een van hen. “Ik hoop op een positief verhaal. Een antidotum voor het idee als zou groei bijna misdadig zijn.”

Als groei misdadig is, dan is Peter De Keyzer een topcrimineel. In zijn bij Lannoo verschenen boek ‘Groei maakt gelukkig’ houdt hij een bevlogen pleidooi voor individuele vrijheid, voor een vooruitgang die gestoeld is op het vrije ondernemerschap. De Keyzer kreeg de ingrediënten ingelepeld – om in de culinaire sfeer van het restaurant te blijven – in zijn economie-opleiding aan de Universiteit Antwerpen. Hij werkte bij ABN Amro, ging vervolgens naar beurshuis Petercam en belandde dan bij BNP Paribas Fortis, waar hij vandaag hoofdeconoom is.

Ik ben een vooruitgangsoptimist, en heb alle redenen om dat te zijn.

Bij het voorgerecht – lauwe makreelfilet – steekt hij meteen van wal. “Alles komt goed, ik ben een vooruitgangsoptimist, en heb alle redenen om dat te zijn. Alles rondom ons geeft aan dat we erop vooruitgaan. In de Middeleeuwen werd de mens gemiddeld 30 jaar, vandaag is dat 67. In de opkomende economieën krimpt de armoede en daalt de ondervoeding. Studies tonen aan dat landen met vrijheid en vrijhandel beduidend beter voor de mens zijn dan andere systemen.” In die optiek mag je De Keyzer met recht en reden een libertair noemen: de politiek-filosofische stroming die pleit voor maximale individuele vrijheid en zo weinig mogelijk (geen) overheidsinmenging.

Peter De Keyzer:
© Jerry De Brie

Volgens De Keyzer schuilt in iedereen wel een talent. “Laat de mensen hun eigen keuzes maken, wie of wat ze ook zijn”, argumenteert hij. En hij vertelt met trots over zijn ontmoeting met een Somalische taxichauffeur in Washington DC. “Zijn kinderen hadden allemaal universitaire diploma’s behaald. Zijn motto: ‘Get an education, work hard, don’t complain.’ Ik kan het niet meer eens zijn.”

We moeten de vrije markt alle vrijheid blijven geven.

“Niets is mooier dan de vrije markt”, zegt De Keyzer. “Twee individuen gaan vrijwillig met elkaar een transactie aan waarvan beiden beter worden. We moeten die vrije markt alle vrijheid blijven geven. We mogen ons daar niet tegen verzetten, zoals de taxichauffeurs die zich krampachtig tegen Uber verzetten.” Een lezer oppert voorzichtig dat De Keyzers ideeën mooi zijn, maar alleen haalbaar voor wie ‘voldoende bekabeld’ is. Schuilt er een elitairisme in zijn liefde voor vrijheid? De Keyzer: “Niet iedereen heeft inderdaad dezelfde mogelijkheden. Vandaar dat ik zo’n sterk pleidooi voor goed onderwijs wil houden. Vanaf drie jaar moeten we onze kinderen alle kansen bieden. Onderwijs kan mensen helpen om uiteindelijk hun dromen te realiseren. Want een maatschappij wordt alleen maar rijker omdat we slimmer worden.”

Peter De Keyzer:
© Jerry De Brie