Marleen Finoulst

Zwanger zijn is tegenwoordig echt niet meer vanzelfsprekend

Marleen Finoulst Arts en journalist

‘Ik ben blij dat mijn kinderwens vervuld is. Niet dat het op mijn leeftijd verstandig zou zijn om nog een kind op de wereld te zetten (met de moderne fertiliteitstechnieken zou dat zelfs kunnen lukken), maar zwanger zijn is tegenwoordig echt niet meer vanzelfsprekend’, schrijft Marleen Finoulst hoofdredacteur van Bodytalk.

Ik ben blij dat mijn kinderwens vervuld is. Niet dat het op mijn leeftijd verstandig zou zijn om nog een kind op de wereld te zetten (met de moderne fertiliteitstechnieken zou dat zelfs kunnen lukken), maar zwanger zijn is tegenwoordig echt niet meer vanzelfsprekend. Mijn eerste zwangerschap hebben we gevierd met een fles champagne, bij mijn tweede en mijn derde lieten we de kurk evenzeer knallen. Dat kon toen nog zorgeloos. Nu hypothekeer je bij het minste glas de gezondheid van je kind voor zijn hele verdere leven. Eén druppel en het foetaal alcoholsyndroom loert om de hoek.

Extra kilo’s

Wat je eet en drinkt, beïnvloedt de gezondheid van je kind, weten we nu. Eet je te veel, dan loopt je kind een verhoogd risico op latere gewichtsproblemen. Vroeger was dat anders. At je te veel, dan gaf je dat enkel een slecht gevoel omdat je na de bevalling die extra kilo’s weer kwijt moest geraken.

Zwanger zijn is tegenwoordig echt niet meer vanzelfsprekend

Dat overkwam mij in mijn derde zwangerschap. Uit puur geluk omdat ik na twee zonen een dochter verwachtte, was ik net iets minder streng voor mezelf en vlogen de kilo’s eraan. Voor alle zekerheid werd het suikergehalte in mijn bloed gemeten, gevolgd door een orale glucosetolerantietest, om zwangerschapsdiabetes op te sporen. Vijftien jaar geleden was een te hoog suikergehalte in de zwangerschap enkel een risico voor jezelf: je hebt meer kans op diabetes op oudere leeftijd. Nu is het tevens een risico voor je kind, dat ook meer kans maakt op diabetes. Daarom denkt men er vandaag aan om alle zwangere vrouwen te screenen op zwangerschapsdiabetes. Gelukkig voor mijn dochter was het voor ons vals alarm, anders zat ik vandaag gegarandeerd met een gigantisch schuldcomplex.

Stress

Wat ook nefast blijkt voor het nageslacht is stress. Stress ervaren in de zwangerschap wordt in verband gebracht met leerstoornissen, ADHD en zelfs autismespectrumstoornissen. Stress is dus te mijden. Sinds dergelijke studies circuleren, kamp ik met terugwerkende kracht met een vervelend schuldgevoel ten aanzien van mijn oudste zoon. Misschien zijn leerproblemen wel het gevolg van de legendarische ruzie die ik met zijn vader had in het eerste zwangerschapstrimester? Had ik me toen minder opgejaagd, dan had hij, wie weet, misschien toch zijn diploma gehaald?

Al die kennis over de invloed van gedrag op de gezondheid van het nageslacht maakt dat zwangere vrouwen vandaag een verpletterende verantwoordelijkheid dragen voor het wel en wee van hun toekomstige kind. Een onmogelijke opdracht, want niemand kan een perfecte zwangerschap doorlopen. Daarom moeten we anders omgaan met die kennis. Voorzichtiger in ieder geval. Jonge vrouwen, van wie volgens het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid een opvallend groot aantal (43%) kampt met psychische problemen, hebben ook recht op een zorgeloze zwangerschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content