Zoenen is gezond, en graag met wat tong erbij

© iStock
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Hoog tijd om die vent of dame wat dichter tegen u aan te trekken. Niet alleen omdat het best gezellig warmte biedt tijdens de barre herfst, maar vooral omdat zoenen erg gezond blijkt te zijn. Leve de wetenschap.

De herfst is in het land en de winter komt dichterbij. Barre tijden en het is heerlijk samenkruipen voor het haardvuur. Maar de wetenschap gebiedt: u zult innig zoenen. Jawel, een studie gepubliceerd in het magazine Microbiome toont aan dat first base de gelegenheid is om nieuwe vrienden in uw mond uit te nodigen. Bacteriënvrienden. Tien seconden tongen à la Parisienne is goed voor het verspreiden van zo’n 80 miljoen bacteriën tussen die begerige monden, en dat is best oké.

Lief, leed en bacteriën delen

De auteur van de studie, Remco Kort van de Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO), vroeg koppeltjes die door de dierentuin kuierden of ze wilden deelnemen aan een studie over tongzoenen. Daarmee gingen 21 koppels akkoord. Voor en na de kus werd een uitstrijkje van hun tong genomen en hun speeksel verzameld.

De onderzoekers ontdekten dat de bacteriën op de tongen van de koppels heel wat met elkaar gemeen hadden. Veel meer dan de orale bevolking bij twee vreemden. ‘Blijkbaar leidt veel tijd doorbrengen met eenzelfde persoon, een relatie met die persoon, tot een gelijkaardige verzameling bacteriën op de tong’, meent Kort op Time.com.

Om na te gaan hoe hard de bacteriën op elkaar geleken, moest een deel van het span een pro-biotische yoghurt opdrinken, eventjes wachten en de partner nogmaals kussen. De pro-biotische bacteriën die doorgaans niet in de mond teruggevonden worden, werden inderdaad overgedragen. Samen met nog zo’n 80 miljoen andere bacteriën weliswaar. Aan de hand van enquêtes, kwam het team ook nog tot de conclusie dat hoe vaker een koppel zoende, hoe meer bacteriën ze gemeenschappelijk hadden.

Wetenschappelijk gekeurd tongen

En nu blijkt dat er enkele studies zijn die aangeven dat ‘als de diversiteit aan bacteriën toeneemt met meer verschillende types, dat een goede zaak is’, aldus Kort in het nieuwsmagazine. Een stevige zoen kan dus een zekere immuniteit opleveren. ‘We bouwen een weerstand op door ons bloot te stellen aan meer micro-organismen.’ Vanuit dat opzicht is kussen dus heel gezond. ‘Natuurlijk’, geeft Kort toe, ‘de gezondheidsvoordelen hangen af van wie de persoon achter de mond is en welke soorten orale microbenkolonies zij hebben.’

Maar, zo reageert hoofdredacteur bij Bodytalk Marleen Finoulst, ‘Kort heeft geen onderzoek gedaan naar de mogelijke gezondheidsvoordelen van zoenen. Het is vreemd dat hij het dan meteen als een goede zaak bestempelt. Mensen wisselen voortdurend bacteriën uit, ook als ze elkaar bijvoorbeeld de hand schudden. Gaan die 80 miljoen bacteriën die we na 10 seconden kussen uitwisselen, echt een verschil maken? Laat staan iets doen voor de gezondheid? Dat is een vraag waar Kort helaas geen onderbouwd antwoord op heeft.’

Leuk weetje voor wie wil weten tot welke zoenercategorie hij of zij behoort: ga met uw partner naar Micropia in Amsterdam. Het nieuwe microbenmuseum is als ‘een zoo voor onzichtbare dieren’, meent Kort. In het museum werd een ‘kiss-o-meter’ geplaatst, gebaseerd op de studie. Die zal uw zoenpartij beoordelen op een schaal van ‘droge, voorzichtige kus’, die een matige 1.000 bacteriën overdraagt, tot ‘heet’: een zoen die miljoenen bacteriën heen en weer laat reizen. Tot slot vertelt de zoenmeter u welke micro-organismen u precies gedeeld hebt.

Singles die de winter zonder knuffelmaat en nu blijkbaar zonder immuniteitsverzekeraar moeten doorbrengen, niet getreurd. Het hoeft niet al verkoudheden te zijn. Hierboven werd u een wetenschappelijke basis aangereikt om eender wie van een partijtje tongen met u te overtuigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content