WHO waarschuwt voor 'significante toename' zikabesmettingen in Europa

25/04/16 om 15:32 - Bijgewerkt om 15:32

Muggen kennen geen grenzen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

WHO waarschuwt voor 'significante toename' zikabesmettingen in Europa

De vier maanden oude Lucas is geboren met microcefalie, mogelijk veroorzaakt door het zikavirus. © Reuters

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een 'significante' toename van het aantal besmettingen met het zikavirus in gebieden die nog niet door het virus zijn getroffen, in het bijzonder Europa.

Warmer

Gezien het muggenseizoen eraan komt in Europa, kan de mogelijkheid van een lokale overdracht in combinatie met mogelijke overdrachten via seksuele weg zich vertalen in een betekenisvolle toename van het aantal door zika geïnfecteerde mensen en in medische complicaties die met het virus zijn verbonden, zei Marie-Paule Kieny, assistent van de directeur-generaal van de WHO op een wetenschappelijke conferentie in Parijs.

In de mate dat de temperaturen in Europa in de aanloop naar de zomer beginnen stijgen, zullen twee soorten van de mug Aedes, waarvan geweten is dat zij het virus verspreiden, beginnen rondvliegen, legde Kieny uit. Muggen kennen geen grenzen, voegde ze eraan toe.

Microcefalie

Het zikavirus komt (voorlopig) vooral voor in Zuid-Amerika, met Brazilië als zwaarst getroffen land.

Hoewel er nog geen onomstotelijk bewijs is, wordt algemeen aangenomen dat het virus microcefalie (onderontwikkelde schedel en hersenen) kan veroorzaken bij ongeboren kinderen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners