WHO stelt gezondheidsadvies over rood vlees bij na kritiek van vleesindustrie

© iStock

De Wereldgezondheidsorganisatiie (WHO) heeft wat meer uitleg gegeven bij haar advies over het eten van rood vlees.

Er was de voorbije week nogal wat te doen rond het advies van de WHO over rood vlees nadat uit een rapport blijkt dat rood vlees mogelijk het risico op kanker vergroot. Maar de gezondheidsorganisatie nuanceert nu die berichtgeving.

De landbouw- en vleesindustrie reageerden immers woest nadat de WHO ham en worsten in categorie 1 van kankerverwekkende producten plaatste, op hetzelfde niveau als tabak en asbest. Dat betekent echter niet dat vleesconsumptie even gevaarlijk is als tabak of asbest, maar wel dat de bewijslast dezelfde is. Amper 50 gram verwerkt vlees per dag verhoogt het risico op darmkanker al met 18 procent, zeggen experts.

De vleesproducenten benadrukken echter dat vlees slechts één van de zowat 940 producten is die door de Wereldgezondheidsorganisatie als waarschijnlijk kankerverwekkend worden beschouwd. “Als we enkel naar de lijst zouden kijken, riskeren we zelfs kanker door gewoon te leven”, zegt de American Association of Meat Processors (AAMP).

Zo reageren ook de Europese producenten. “Het is ongepast om te beweren dat één op zichzelf staande factor het risico op kanker verhoogt”, aldus de CLITRAVI, de lobby-organisatie voor vleesproducenten in de EU, die toevoegt dat ook leeftijd, erfelijkheid, voedingspatroon, leefomgeving en levensstijl een rol spelen.

In Brazilië, de op één na grootste rundvleesproducent, wijzen de exporteurs dan weer op “de voedingswaarde van rood vlees en andere proteïnen, die goed is voor de gezondheid”.

Ook in ons land benadrukte Fenavian, de Federatie van de Vleeswarenmakers, dat kanker een “complexe ziekte” is en dat “charcuterie voedingsstoffen bevat zoals ijzer, proteïnen en vitaminen, die moeilijk te verkrijgen zijn uit andere producten die we dagelijks consumeren”.

Geen paniek

De WHO wil echter geen paniek zaaien. De bevindingen zijn niet nieuw, maar bevestigen enkel de aanbevelingen uit 2002, waarin wordt aangeraden om de consumptie van bewerkt vlees te verminderen. De huidige aanbevelingen voor het eten van rood vlees en bewerkt vlees worden dus niet veranderd. De Hoge Gezondheidsraad raadde in 2013 ook al aan om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te consumeren en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.

“We willen de mensen niet verbieden om bewerkt vlees te eten, maar gewoon aantonen dat een verminderde consumptie van deze producten het risico op darmkanker kan verminderen”, zegt een woordvoerder van de WHO in The Independent.

De uitleg komt wellicht als geroepen voor ontgoochelde charcuterieliefhebbers over heel de wereld die de voorbije dagen op Twitter hun ongeloof uitten met hashtags als #FreeBacon, #Bacongeddon en #JeSuisBacon.

Ook de Duitse minister van Landbouw, Christian Schmidt, liet weten dat de Duitse bevolking geen schrik hoeft te hebben om af en toe eens een bratwurstje te eten. Worsten zijn gezond, als ze met mate geconsumeerd worden. “Het is altijd een kwestie van hoeveelheid. Te veel is ongezond”, aldus de minister. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content