Wat Amerikaanse vrouwen niet weten over hun eigen lichaam

28/01/14 om 13:14 - Bijgewerkt op 30/01/14 om 13:29

Maar liefst 40 procent van de Amerikaanse vrouwen weet niet dat de eisprong 14 dagen voor de maandstonden gebeurt.

Wat Amerikaanse vrouwen niet weten over hun eigen lichaam

© Thinkstock

Veel Amerikaanse vrouwen hebben een gebrekkige basiskennis over vruchtbaarheid en kinderen krijgen, zo onthult een Amerikaanse studie onder 1.000 vrouwen tussen de 18 en 40 jaar.

Zo is 30 procent niet op de hoogte van het feit dat een seksueel overdraagbare infectie een impact kan hebben op de vruchtbaarheid en denkt 40 procent dat vrouwen hun hele leven nieuwe eitjes blijven aanmaken terwijl ze eigenlijk geboren worden met een eindige voorraad eicellen.

Seksstandjes

Verder gelooft de helft van de respondenten foutief dat de kans op een zwangerschap stijgt wanneer men meerdere keren per dag seks heeft en denkt meer dan een derde dat dat ook het geval is bij bepaalde seksstandjes.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat zo'n 20 procent van de vrouwen niet weet dat ouderdom een negatief effect heeft op de vruchtbaarheid.

'Een gevorderde leeftijd wordt geassocieerd met een verhoogd risico op miskramen en abnormale zwangerschappen', zegt onderzoeker Lubna Pal van de universiteit van Yale. 'Het is dan ook zeer verontrustend dat in een land als de Verenigde Staten een belangrijke hoeveelheid vrouwen niet vertrouwd is met deze basisinformatie.'

Eisprong?

Volgens Pal tonen de resultaten van het onderzoek, dat in het vakblad Fertility & Sterility verscheen, ook aan dat veel vrouwen hun lichaam niet goed kennen. Maar liefst 40 procent weet niet dat de ovulatie 14 dagen voor de volgende maandstonden gebeurt. Deze informatie is nochtans belangrijk voor zowel vrouwen die zwanger willen worden en zij die juist niet zwanger willen worden.

29 procent van de vrouwen weet ook niet dat pijnlijke of onregelmatige maandstonden gerelateerd kunnen zijn aan aandoeningen die mogelijk de vruchtbaarheid schaden. 20 procent was tot slot niet op de hoogte dat zwaarlijvigheid een ongunstig effect kan hebben op de vruchtbaarheid. (TE)

Lees meer over:

Onze partners