Waarom wij steeds minder zin hebben in seks

© /

Van alle koppels die dertig jaar of langer samen zijn, heeft meer dan een kwart geen seks meer. Het overige driekwart vrijt gemiddeld nog om de anderhalve week.

Partners die meer dan 30 jaar samen zijn, hebben gemiddeld nog maar om de anderhalve week seks. 28 procent van de langdurige relaties verloopt zelfs helemaal seksloos. Dat blijkt uit een analyse van Lies Hendrickx, die voor haar onderzoek uit de Sexpert-enquête van 2011 putte. De conclusie is overduidelijk: hoe langer een relatie duurt, hoe minder vaak er nog gevrijd wordt.

Gebrek aan seks wordt nogal eens toegeschreven aan ons drukke bestaan. We hebben gewoon geen tijd en energie meer voor elkaar. Andere klassieke boosdoeners zijn ziekte, chronische stress of relatieproblemen. Maar er is nog een reden waarom heel wat koppels hun seksleven zien uitdoven: de partners zijn té gelijkwaardig. ‘Ik zie genoeg harde carrièrevrouwen die een begripvolle, rustige partner willen. Maar ’s nachts dromen ze van een wilde tijger’, zegt seksuoloog Alexander Witpas. ‘Maar je kunt toch niet verwachten dat die emotionele, behulpzame man en vader tussen de lakens in een dominante minnaar verandert? Vrouwen moeten realistisch blijven.’

Bovendien er is niet noodzakelijk iets mis met onze relatie als de seks niet meer zo fantastisch is. Volgens Witpas slijt de spontane zin in seks sowieso in een langdurige monogame relatie. ‘Je moet gewoon aanvaarden dat seks verandert tijdens een relatie’, vindt therapeute Rika Ponnet.’Er is misschien minder spanning, maar voor veel mensen is dat net fijn. Voor koppels die echt erotisch intelligent zijn, is seks een heel normaal onderdeel van hun leven, maar het staat niet bovenaan de agenda.’ (SVDB)

Het volledige verhaal over seks in langdurige relaties leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content