Waarom koriander -volgens sommigen- naar zeep smaakt

19/04/16 om 11:37 - Bijgewerkt om 11:37

Geen kruid dat de emoties meer doet oplaaien dan koriander.

Waarom koriander -volgens sommigen- naar zeep smaakt

Chili con carneb mét koriander © Istock

Volgens de enen is het overheerlijk, volgens anderen smaakt het ronduit naar zeep. Geen kruid dat de emoties meer doet oplaaien dan koriander. Tegenstanders kunnen zich overigens registreren op een website en Facebookpagina speciaal opgericht voor korianderhaters.

Genetisch onderzoek bij liefhebbers en tegenstanders van koriander vond variaties in olfactorische receptor-genen die instaan voor een zeer specifieke reuk, veroorzaakt door bepaalde chemicaliën aanwezig in zowèl koriander als zeep. Wie twee kopieën heeft van dit gen (OR6A12-gen), dat instaat voor de waarneming, proeft een zeepsmaak bij het eten van koriander.

Tweeling

Daarom ook dat als één iemand van een tweeling van koriander houdt, de broer of zus het kruid ook graag eet. Dit geldt ook andersom: als de ene helft geen koriander lust, vindt de ander het ook vies. De voorkeur is dus genetisch bepaald.

Naar schatting 4 tot 14 procent van de wereldbevolking vindt koriander onaangenaam. (Bodytalk)

Lees meer over:

Onze partners