Waarom buiten spelen voor jonge kinderen gezond is
Kinderen die buiten spelen leren hun motoriek ontwikkelen, leren sociaal gedrag aan, bouwen hun immuunsysteem uit door in contact te komen met ongevaarlijke microben en tasten hun grenzen af.
Kind en Gezin heeft zijn nieuwe campagne #buitenbaby’s afgetrapt. Het overheidsagentschap stelt dat steeds minder jonge kinderen regelmatig buiten spelen en wil ouders en kinderopvanginitiatieven overhalen om daar meer werk van te maken. De vooroordelen over buiten spelen zijn immers grotendeels onterecht, klinkt het, en (onder begeleiding) buiten spelen is net gezond en goed voor een kind – ook als het nog erg jong is.
De campagne gaat gepaard met een honderdtal afbeeldingen van buiten spelende kinderen die nog tot 20 april te zien zijn in het Antwerpse en Gentse straatbeeld, in de vorm van street art. ‘We willen dat kinderen actief gebruikmaken van de publieke ruimte en buiten spelen’, zegt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V). ‘Vandaag claimen we in Antwerpen en Gent deze publieke ruimte letterlijk en hopen we ouders, kinderopvang en iedereen rondom hen te laten stilstaan bij het belang van buiten spelen.’
Daarbovenop krijgt elke kinderopvanglocatie in Vlaanderen ook een “buitenbabysticker”.
Te vuil
Kind en Gezin deed navraag waarom ouders en kinderopvanginitiatieven baby’s en peuters vandaag zelden laten buiten spelen. Dat zou gebaseerd zijn op vooroordelen en overbeschermend gedrag: buiten spelen wordt als te vuil, te gevaarlijk of te koud/nat gezien. Kind en Gezin werpt echter op dat kinderen er hun motoriek leren ontwikkelen, sociaal gedrag aanleren, hun immuunsysteem uitbouwen door in contact te komen met ongevaarlijke microben en hun grenzen aftasten.
Kind en Gezin roept ouders en kinderopvanginitiatieven ook op om samen werk te maken van een “buitenspeelplan”. Ze kunnen overleggen wanneer de kinderen buiten mogen spelen, hoe de buitenruimte er best uitziet en welk materiaal er aanwezig mag zijn, luidt het.