Vrouwen verkijken zich op biologische klok

23/01/16 om 08:11 - Bijgewerkt om 08:39

De factor tijd bij de afname van de vruchtbaarheid wordt fors onderschat door vrouwen. Vooral adolescente meisjes denken dat er pas een daling optreedt vanaf 50 jaar.

Vrouwen verkijken zich op biologische klok

Steeds minder vrouwen sterven gedurende of na de bevalling volgens het WHO. © iStock

Vrouwen onderschatten de factor tijd bij de afname van de vruchtbaarheid. Tegelijk overschatten ze de kans op een geslaagde zwangerschap door medische begeleiding. Dat blijkt uit nieuw onderzoek bij Vlaamse vrouwen dat in De Morgen staat.

Uit onderzoek van Ilse Delbaere, docent vroedkunde bij Vives Kortrijk, blijkt dat vrouwen in het algemeen de impact van de factor tijd ernstig onderschatten. Die onderschatting doet zich voor op alle leeftijden, maar het felst bij jonge, adolescente meisjes. Meer dan de helft van hen denkt dat pas op 50 jaar een duidelijke daling in vruchtbaarheid optreedt.

Tegelijk hebben vrouwen te veel vertrouwen dat het later alsnog goed komt met medische begeleiding, zoals in-vitrofertilisatie. Jonge meisjes geven ivf 60 procent slaagkans, maar ook vrouwen op vruchtbare leeftijd denken dat ivf 40 procent kans op succes geeft. In werkelijkheid bedraagt de kans op bevruchting 20 procent of minder. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners