Vrouwelijke huisarts trekt beter witte schort aan

08/10/13 om 07:39 - Bijgewerkt om 09:47

Vrouwelijke huisartsen in casual of zelfs formele kledij boezemen minder vertrouwen in. Hun mannelijke collega's hoeven zich van kleding weinig aan te trekken, tenzij ze ouder zijn.

Vrouwelijke huisarts trekt beter een witte schort aan

Vrouwelijke huisarts trekt beter witte schort aan

Een dokter onderzoekt haar patiënt. © Getty Images

In welke kledingstijl ziet u uw hun huisarts het liefst? Studenten huisartsgeneeskunde uit Leuven vroegen het aan 1600 mensen van alle slag, gerekruteerd via Facebook, seniorenorganisaties en medische praktijken. De deelnemers kregen foto's te zien van 3 mannelijke en 3 vrouwelijke huisartsen uit 3 verschillende leeftijdscategorieën: jong, middelbare leeftijd, ouder. De 6 artsen werden telkens in 5 verschillende outfits getoond: van casual tot formeel of met doktersjas.

Er werden 2 vragen gesteld: bij welke arts voelt u zich het meest op uw gemak en welke arts boezemt u het meeste vertrouwen in. "De resultaten van dit onderzoekje zijn verbijsterend," vertelt Birgitte Schoenmakers, zelf vrouwelijke huisarts in de Universitaire Groepspraktijk in Leuven aan Bodytalk. "Vrouwelijke huisartsen trekken best altijd een witte schort aan, willen ze vertrouwen inboezemen. Ongeacht hun leeftijd. Mannelijke huisartsen daarentegen wekken ook in minder formele kledij voldoende vertrouwen, tenzij ze ouder zijn. Patiënten verkiezen de oudere mannelijke huisarts eigenaardig genoeg weer wel in een witte jas."

Kledij speelt minder rol bij mannen

Wat Schoenmakers nog frappanter vindt, is dat mensen zich wel op hun gemak voelen bij een vrouwelijke arts in vrijetijds-kledij, maar die dan minder vertrouwt. Voor een mannelijke collega speelt kleding veel minder een rol. "Dit geldt voor patiënten van alle leeftijden, mannen zowel als vrouwen," benadrukt Birgitte Schoenmakers. "En op het onderzoek zelf valt weinig of niets aan te merken."

Vrouwelijke huisarts trekt beter witte schort aan

Brigitte Schoenmakers is één van de sprekers op het nakend symposium over de impact van de feminisering van het artsenberoep op de zorgsector. 'Meer vrouwelijke waarden in de zorg: een meerwaarde voor de patiënt?' Onafhankelijke Ziekenfondsen, Brussel, 5 november 2013.

Lees meer over:

Onze partners