Vroedvrouwen mogen binnenkort geneesmiddelen voorschrijven

Vroedvrouw © Thinkstock
Désirée De Poot

Belgische vroedvrouwen mogen binnenkort medicatie voorschrijven die nodig is om een niet-gecompliceerde zwangerschap te begeleiden of een bevalling autonoom uit te voeren.

Binnenkort mogen Belgische vroedvrouwen geneesmiddelen voorschrijven. Het gaat wel enkel om medicatie die nodig is om een niet-gecompliceerde zwangerschap te begeleiden of een bevalling autonoom uit te voeren.

De overheid heeft een beperkte lijst opgesteld van geneesmiddelen die in de praktijk gebruikt worden voor normale bevallingen en de zorg aan gezonde pasgeborenen. Die geneesmiddelen mogen vroedvrouwen zonder tussenkomst van een arts voorschrijven. Het KB met de lijst met geneesmiddelen is ondertussen in het Belgisch Staatsblad verschenen.

Toch is er een ‘maar’. Alleen vroedvrouwen die vanaf het academiejaar 2014-2015 hun diploma halen, zullen zonder bijkomende bijscholing die voorschriften kunnen maken. Andere vroedvrouwen moeten een bijkomende opleiding in ‘gespecialiseerde toegepaste farmacologie’ hebben gevolgd en geslaagd zijn in het examen. Vanaf nu is die bijkomende opleiding geïntegreerd in het gewone curriculum van vroedvrouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content