Volgende jaren geen extra apotheken in België

© Belga
Désirée De Poot

België telt op dit moment één apotheek per 2.154 inwoners en dat is eigenlijk nog te veel. Daarom heeft minister voor Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) besloten om het moratorium dat in 1994 werd ingesteld, nog eens met vijf jaar te verlengen tot minstens 2019.

België telt een dicht netwerk van apotheken. Dat is enerzijds goed want België is vrij streng als het om geneesmiddelenverstrekking gaat. In ons land kan eender welk geneesmiddel enkel in een openbare apotheek worden verkocht. In vele andere landen, denk maar aan Nederland, mogen bepaalde geneesmiddelen – zoals licht gedoseerde pijnstillers – ook op andere plaatsen in de rekken staan. Maar anderzijds betekent dat dicht netwerk van apotheken ook zware concurrentie. Om de taak van apotheker goed uit te voeren en een voldoende grote ‘flow’ van geneesmiddelen te hebben, mogen er echter niet teveel apotheken zijn.

Verhuizen mag wel

Dat was 20 jaar geleden al zo en daarom werd in 1994 besloten om het aantal apotheken aan banden te leggen. Er werd een moratorium ingesteld waardoor er geen nieuwe apotheken mogen bij komen. Apothekers mogen hun zaak wel verplaatsen, als dat een meerwaarde voor de apotheekwereld betekent. Dat wil zeggen dat de apotheek verhuist naar een plaats waar minder apotheken zijn dan de plaats waar de apotheek eerder gevestigd was.

Het streefdoel van minister voor Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) is om aan één apotheek per 3.905 burgers te komen. Als we weten dat we in 1994 nog één apotheek per 1.900 burgers telden, nu één per 2.154 inwoners dan kunnen we nu al voorspellen dat in 2019 het moratorium niet zal opgeheven worden.

Bron: De Apotheker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content