Verfijnde test geeft alle patiënten uitsluitsel over kwaadaardigheid eierstokcyste

19/01/16 om 15:51 - Bijgewerkt om 15:50

Een nieuwe test kan voortaan in alle gevallen uitsluitsel geven over het goed- of kwaadaardige karakter van een cyste op de eierstokken.

Verfijnde test geeft alle patiënten uitsluitsel over kwaadaardigheid eierstokcyste

Eierstok © Science Photo Library

Onderzoekers van het Departement Ontwikkeling en Regeneratie van de KU Leuven en het Imperial College London hebben de test verfijnd waarmee kan worden vastgesteld of een cyste op de eierstokken goed- of kwaadaardig is. De nieuwe test geeft hierover in alle gevallen definitief uitsluitsel, terwijl er tot nog toe bij 20 tot 25 procent van de patiënten onzekerheid over het resultaat bleef.

Of een cyste op de eierstokken goed- of kwaadaardig is, maakt voor de betrokken patiënt een hemelsbreed verschil. Vrouwen met een goedaardige cyste moeten vaak niet geopereerd worden of kunnen na een kleine kijkoperatie dezelfde dag al naar huis. Patiënten die een kwaadaardige tumor ontwikkelen, staan voor een meer ingrijpende operatie. De operatietijd is aanzienlijk langer en de kans op complicaties veel groter. Nadien moeten zij worden opgevolgd door een gynaecologisch oncoloog.

Onmiddellijk toepasbaar

De inschatting van de aard van de tumor gebeurt in de praktijk met de zogenaamde "simple rules"-test, maar voor 20 tot 25 procent van de patiënten bood deze test geen uitsluitsel. Prof. Dirk Timmerman (KU Leuven) en het International Ovarian Tumor Analysis-team analyseerde de resultaten van de echografie van de eierstokken bij 5.000 patiënten uit 22 verschillende landen. Op basis van deze eigenschappen kon worden vastgesteld welke combinatie van eigenschappen aantonen dat de cyste goed- of kwaadaardig is. De verfijnde test is onmiddellijk toepasbaar in de medische praktijk. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners