Tinnitus in opmars: ‘dagelijks geterroriseerd door onophoudelijk geruis in oren’

Tinnitus. © Reuters

Het eerste online jongerenplatform rond oorsuizen in Vlaanderen, de Tuut van Tegenwoordig, wil jongeren informeren over de gevaren van tinnitus.

In Leuven werd De Tuut van Tegenwoordig gelanceerd. Dat is het eerste online jongerenplatform rond oorsuizen in Vlaanderen. Tinnitus is in opmars, maar jongeren konden tot dusver nergens terecht. De nieuwe website vertelt hen alles over de gevaren van te luide muziek.

Tinnitus heeft een grote impact op het leven van jongeren. ‘Het nieuwe platform wil hen bewust maken van de gevolgen maar ook informatie aanreiken: van artikels over tips tot video’s van muzikanten’, zegt initiatiefnemer Bert Lecomte. Deze 21-jarige student ziet zijn leven geterroriseerd door onophoudelijk geruis in de oren.

Ambassadeurs

Annick Gilles, audiologe van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), deed epidemiologisch onderzoek naar tinnitus. ‘We hebben 5.000 Vlaamse jongeren tussen 14 en 25 jaar bevraagd. Van die groep kampt 75 procent met een tijdelijke overbelasting. Vijftien tot achttien procent heeft er permanent last van.’

In het hoofdgebouw van de faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven werd de aftrap gegeven van een grote campagne op sociale media. De Tuut van Tegenwoordig wil aan preventie doen met een project dat het belang van gehoorbescherming benadrukt. Drie ambassadeurs die zelf lijden aan tinnitus dragen de actie: Sean Dhondt, Ian Thomas en Karolien Debecker. Een tiental muzikanten en BV’s ondersteunt de campagne, van Bart De Wever tot Rik Torfs en Raymond van het Groenewoud. Drie van hen kampen ook met het probleem: Stijn Meuris, Dennis Praet en Alex Callier.

Het project wordt ondersteund door Arteveldehogeschool, KU Leuven, UGent, UZA en UZ Leuven. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content