Tienermoeders hebben meer kans op autistisch kind

Tienermoeder © Istock

Tienermoeders hebben 18 procent meer kans op een autistisch kind dan moeders tussen de 20 en 29.

Tienermoeders hebben 18 procent meer kans dat hun kind autimse heeft, dan moeders tussen de 20 en 29 jaar oud. Dat blijkt uit de resultaten van een grootschalig onderzoek dat in het wetenschappelijk tijdschrift Eos staat. Ook een groot leeftijdsverschil tussen vader en moeder veroorzaakt een grotere kans op autisme.

De bevindingen komen uit de grootste studie ooit naar de invloed van de leeftijd van de ouders op het risico op autisme bij kinderen. De onderzoekers analyseerden de gegevens van ruim 5,5 miljoen kinderen, waaronder meer dan 30.000 met autisme, in vijf landen: Denemarken, Israël, Noorwegen, Zweden en Australië.

De resultaten wijzen uit dat hoe hoger de leeftijd van de vader is, hoe hoger het risico op een kind met autisme. Vaders van 40 tot 49 hebben een 28 procent hoger risico dan vaders van 20 tot 29. En van vaders ouder dan 50 lag het risico zelfs 66 procent hoger.

Leeftijdsverschil moeder en vader

Daarnaast kwam naar voren dat ook de leeftijd van de moeder een rol speelt. Moeders van 40 tot 49 hebben een 15 procent hoger risico dan moeders van 20 tot 29. En niet geheel onverwacht bleek dat de combinatie van een oudere vader en een oudere moeder de risico’s van beide versterkte.

Opmerkelijker was misschien dat bij tienermoeders het risico 18 procent hoger lag dan bij moeders van 20 tot 29. En ook een groter leeftijdsverschil tussen vader en moeder veroorzaakt een groter risico op een kind met autisme. Vaders van 35 tot 44 die minstens 10 jaar ouder waren dan hun partner, liepen het grootste risico. Moeders van 30 tot 39 met een partner van ten minste 10 jaar jonger daarentegen het laagste. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content