Tien Nederlanders besmet met zikavirus

21/01/16 om 16:26 - Bijgewerkt om 16:26

Ook in Nederland is het zikavirus opgedoken. Tien mensen raakten besmet tijdens een reis in Suriname.

Tien Nederlanders besmet met zikavirus

Zikavirus © AFP/Belga

Tien Nederlanders zijn besmet geraakt met het zikavirus. Ze hebben de ziekte in de afgelopen weken opgelopen in Suriname. De kans is heel erg klein dat het virus zich bij onze noorderburen verspreidt, omdat het wordt overgedragen door een steekmug die niet in Nederland voorkomt. Het is niet bekend hoe het met de patiënten gaat. Onder hen zijn geen zwangere vrouwen, meldt het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Geboorteafwijking

De symptomen van het virus zijn koorts, huiduitslag, oogontsteking, gewrichtspijn en hoofdpijn. Patiënten hebben ongeveer twee tot zeven dagen nodig om te herstellen. Het virus is niet gevaarlijk voor volwassenen, maar kan mogelijk tot geboorteafwijkingen leiden wanneer zwangere vrouwen besmet raken. Baby's van besmette moeders worden geboren met een te kleine schedel, waardoor ze hersenbeschadiging oplopen.

Het zikavirus werd in 1947 ontdekt in Oeganda en Tanzania. Vorig jaar dook het virus op in Zuid- en Midden-Amerika. De verantwoordelijke mug komt ook voor op de Antillen en in Suriname.

Geen wijziging reisadvies

In België past het ministerie van Buitenlandse Zaken voorlopig het reisadvies voor Latijns-Amerikaanse landen niet aan. Wel raadt Buitenlandse Zaken zwangere vrouwen aan zich maximaal te beschermen tegen muggenbeten in Brazilië, aldus woordvoerder Michael Mareel.

"We volgen de situatie op de voet en hebben aan onze lokale posten in Latijns-Amerika gevraagd om de toestand ter plaatse te analyseren. Op basis van die analyse gaan wij het reisadvies voor de getroffen landen momenteel niet aanpassen." (Belga/AVE)

Onze partners