Test die eerste tekenen van artrose opspoort dit jaar nog beschikbaar in België

04/05/15 om 19:50 - Bijgewerkt om 19:50

Een test die het mogelijk maakt om artrose op te sporen aan de hand van een bloedanalyse, wordt nog dit jaar beschikbaar in ons land.

Test die eerste tekenen van artrose opspoort dit jaar nog beschikbaar in België

artrose © Istock

Een test die het mogelijk maakt om aan de hand van een bloedanalyse de biomarkers op te sporen die verantwoordelijk zijn voor het aantasten van kraakbeen, wordt nog dit jaar beschikbaar in ons land. Op dit moment bestaat er nog geen enkele methode om vroege aanwijzingen van artrose op te sporen. Die ziekte beperkt 80 procent van de mensen die eraan lijden in hun bewegingen. Dat heeft de Luikse professor Yves Henrotin gezegd tijdens het internationale congres van Osteoarthritis Research Society International (OARSI), afgelopen weekend in het Amerikaanse Seattle.

'Deze test is bestemd voor huisartsen, en zal een goede manier zijn om de ziekte op te sporen en te vermijden dat de patiënt bij de specialist belandt op een moment dat zijn toestand al is achteruitgegaan', aldus Henrotin. 'Want op dit moment hechten we aan artrose nog niet het belang dat ze verdient.'

Pijnniveau meten

Onderzoekers hebben twaalf biomarkers onderzocht, waarvan vijf 'hele goede', aldus OARSI-voorzitster Virginia Krauss. Met die biomarkers kan het pijnniveau gemeten worden en de achteruitgang van het kraakbeen. 'Ook dankzij die markers kunnen we zien welke patiënten meer geneesmiddelen moeten nemen en bij wie de ziekte sneller zal evolueren.'

Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt 28 procent van de wereldbevolking ouder dan 60 door artrose getroffen. 'Op het moment dat het wordt vastgesteld, is het meestal te laat', aldus Henrotin. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners