‘Te strenge opvoeding schadelijk voor fysieke gezondheid kind’

Een strenge opvoeding kan een negatieve impact hebben op de fysieke gezondheid van een kind. © iStockphoto

Een te strenge opvoeding kan bij kinderen het risico op problemen met de fysieke gezondheid doen toenemen naarmate ze ouder worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van een Amerikaanse universiteit.

Een (te) strenge aanpak in de opvoeding van kinderen verhoogt het risico op een zwakke fysieke gezondheid en obesitas naarmate ze ouder worden. Dat blijkt uit een onderzoek in het vakblad Social Science and Medicine’. Nog een opvallende conclusie uit het onderzoek is dat een zachte aanpak van de ene ouder, de strenge aanpak van de andere ouder niet kan compenseren.

De Amerikaanse Iowa State University bestudeerde de interactie tussen ouders en kinderen bij 451 families. ‘Streng opvoeden’ werd gedefinieerd als ouders die afkeuren, dwingen, fysieke agressie vertonen en zich egoïstisch opstellen. Er waren in het onderzoek geen ouders bij die hun kinderen sloegen, maar bij sommige ouders waren er wel andere, lichtere vormen van fysieke agressie aanwezig, zoals knijpen of duwen.

Hoger BMI

Volgens de onderzoekers creëert streng ouderschap een chronisch stressvolle omgeving, waar sommige kinderen voor twee decennia aan blootgesteld worden. Dat zou een blijvend effect hebben op de ontwikkeling van het brein tijdens de kindertijd en vroege adolescentie. De onderzoekers maten bij kinderen die een strenge opvoeding genoten een hoger BMI (Body Mass Index), maar niet in die mate dat het om obesitas of gevaarlijk overgewicht ging. Verder onderzoek is ook nog nodig om de interactie binnen de gezinnen beter te begrijpen.

‘Als we er als ouder zeker van willen zijn dat we de (fysieke) gezondheid van onze kinderen niet schaden, is het vermijden van een te strenge opvoeding de beste en veiligste optie’, zegt onderzoeker Thomas Schofield van de Amerikaanse universiteit.

Te veel emoties in de weg

Volgens de onderzoekers reflecteert de opvoeding van de ouders vaak hoe ze zelf opgevoed werden. Over het algemeen willen mensen vooral geloven dat de opvoeding door hun ouders – ook als die streng of agressief was – voor hun eigen goed was. Dat zou het voor veel ouders moeilijk maken om af te stappen van de strengere opvoeding van de eigen kinderen. ‘Het verklaart ook waarom zij de opvoeding van hun eigen kinderen niet als streng ervaren’, besluit Schofield. ‘Als zij toch aanvaarden dat hun gedrag schadelijk is, moeten ze eigenlijk ook toegeven dat hun ouders iets deden wat slecht voor hen was. Soms staan er daar te veel emoties voor in de weg.’ (RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content