‘Suikerrijke drankjes verantwoordelijk voor 184.000 doden per jaar’

© -

Wereldwijd zouden jaarlijks 184.000 volwassenen overlijden door de consumptie van suikerhoudende drankjes. Ontwikkelingslanden nemen twee derde van de doden voor hun rekening.

Zowel frisdranken, vruchtensappen en andere suikerdrankjes zijn minder onschuldig dan op het eerste gezicht lijkt. Wetenschappers van de Amerikaanse Tufts universiteit beweren namelijk dat wereldwijd jaarlijks zo’n 184.000 volwassenen overlijden door de consumptie van die drankjes. Hun conclusies schreven ze neer in het wetenschappelijke magazine Circulation.

De wetenschappers namen het gebruik van frisdrank met suiker, fruit- en energiedrankjes, maar ook gezoete ijsthee en zelfgemaakte limonade onder de loep. Ze schatten dat diabetes zo’n 133.000 doden maakt, hart- en vaatziekten 45.000 en kanker 6.450 door kanker. In totaal dus 184.000 doden of 504 per dag. De meeste doden (driekwart) komen voor in ontwikkelingslanden, waar frisdrank minder geassocieerd wordt met een ongezonde levensstijl. In de top drie staan Mexico, Zuid-Afrika en Marokko.

België: ‘één dode per dag’

Suikerrijke dranken schrappen, lost niet alle problemen op

Hoewel België niet specifiek onderzocht werd, worden wel schattingen gemaakt en vallen we in dezelfde categorie vallen als landen als Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Polen en Italië. Daaruit blijkt dat volwassen Belgen gemiddeld 0,7 porties frisdrank per dag drinken. Dat leidt in totaal tot 396 sterfgevallen per jaar, of iets meer dan één per dag.

De wetenschappers raden daarom aan om gesuikerde drankjes te schrappen van het menu en in te ruilen voor bijvoorbeeld water of melk. Al geven ze ook aan dat suikerrijke drankjes schrappen niet alle problemen oplost en moet kaderen binnen een algemene gezonde levensstijl.

Vergif?

In 2013 werden de conclusies van dit onderzoek al in een korte paper gepubliceerd, maar die werden toen geweigerd wegens de Amerikaanse Hartstichting omdat het ’te sensationeel’ zou zijn. Toch bleven de auteurs achter hun onderzoeksresultaten staan, zodat het onderzoek uiteindelijk toch werd beoordeeld en nu in Ciruculation staat.

‘Het is een trend om suiker vergif te noemen’, stelde Fred Brouns, hoogleraar Health Food Innovation (Universiteit Maastricht) eerder op Scientias.nl. Maar volgens hem is dat niet helemaal terecht. ‘Een kleine hoeveelheid is helemaal niet erg.’ (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content