Sporen van stoelgang op 1 op 6 gsm's

19/10/11 om 11:15 - Bijgewerkt om 11:15

Op 1 op 6 gsm's zijn sporen van stoelgang terug te vinden. Dat blijkt uit Brits onderzoek.

Sporen van stoelgang op 1 op 6 gsm's

© Reuters

In sommige Britse steden vind je op meer dan 40% van alle gsm's stoelgangbacteriën terug. Dan twijfel je toch om even een toestel van een ander te gebruiken.

Naar aanleiding van de Britse 'Globale handwasdag' maakte de London School of Hygiene & Tropical Medicine bekend dat er op gemiddeld 16% van de telefoons bacteriën zitten die voortkomen uit de stoelgang. Waaronder Escherichia coli, die ernstige maag en darmproblemen kan veroorzaken. Een lid van de E. coli-familie was in de maand juni nog verantwoordelijk voor de fatale uitbraak van voedselvergiftiging in Duitsland.

Volgens de onderzoekers beweert 95% van de mensen geregeld de handen te wassen met zeep. Maar de vervuiling van de telefoons wijst anders uit en wie de ogen openhoudt ziet nog altijd veel mensen de toiletten verlaten zonder een degelijke wasbeurt van de handen.

De Britse onderzoekers namen stalen in 12 steden over heel Groot-Brittannië. Hoe noordelijker, hoe groter de vervuiling was. In Glasgow vonden ze maar liefst 9 maal meer bacteriën op de gsm's dan in Brighton aan de zuidkust. Waarom is niet duidelijk, maar zonlicht zou hier iets mee te maken kunnen hebben. Ultraviolet licht werkt namelijk ontsmettend, maar je rekent er beter niet op om je toestel te desinfecteren. Sommige bacteriën en virussen zijn immers behoorlijk resistent.

Fecale bacteriën kunnen urenlang overleven op handen en toestellen, zeker bij warme temperaturen en afgeschermd van rechtstreeks zonlicht. Ze kunnen vervolgens ook gemakkelijk overgedragen worden op voedsel. Hoeveel mensen er in ons land elk jaar sterven aan voedselvergiftigingen is niet gekend. De handen wassen een goede praktijk is om verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan, ook van bijvoorbeeld het griepvirus. Dat is al voldoende aangetoond.

Jan Etienne / Bodytalk

Onze partners