Slechts één tot twee procent buitenechtelijke kinderen per generatie

© iStock

10 procent onechte kinderen is een mythe. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat elke generatie zo’n één tot twee procent buitenechtelijke kinderen telt.

Uit een vergelijking van studies uit verschillende landen blijkt dat elke generatie zo’n een tot twee procent buitenechtelijke kinderen telt. Die vaststelling van Leuvense genetici, biologen en sociologen druist in tegen de gangbare idee dat dit cijfer op tien procent zou liggen. De resultaten van het onderzoek werden bekendgemaakt door de KU Leuven.

Cijfer is al 400 jaar stabiel

Er bestaat weinig wetenschappelijke kennis over het percentage zogenaamd onechte kinderen die een andere biologische vader hebben dan verondersteld. In 2013 namen Leuvense genetici, biologen en sociologen dat onder de loep aan de hand van het DNA en de stambomen van een duizendtal Vlaamse mannen.

“We verzamelden het DNA van mannen die een voorouder in mannelijke lijn in Vlaanderen konden traceren tussen 1600 en 1850. Daaruit haalden we het profiel van het Y-chromosoom, dat van vader op zoon wordt doorgegeven. In Vlaanderen bleek slechts één procent per generatie een zogenaamd koekoekskind te zijn. Dat cijfer is al 400 jaar stabiel”, zegt Maarten Larmuseau, evolutionair geneticus van de KU leuven.

Katholieke achtergrond

Volgens Larmuseau is het cijfer van tien procent onechte kinderen per generatie een mythe. “Dat Vlaanderen slechts één procent haalde, was volgens sommigen te wijten aan onze katholieke achtergrond. Of de cijfers moesten hoger liggen omdat er vroeger geen voorbehoedsmiddelen bestonden. Maar bewijzen voor die beweringen zijn er niet.”

De Leuvense onderzoekers besloten het Vlaamse onderzoek uit te breiden. Onderzoek naar vaderschap wereldwijd werd naast elkaar gelegd. “Uit studies in Vlaanderen, Italië, Spanje, Mali en Zuid-Afrika blijkt dat de graad tussen een tot twee procent ligt en dat gedurende de laatste honderden jaren. Het cijfer is overal laag en contraceptiva hebben niet voor een breuklijn gezorgd. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content