Psychiatrische patiënten verblijven te lang in ziekenhuis

Psychiatrie © Istock

Mensen met psychiatrische problemen worden in België te vaak en te lang opgenomen in het ziekenhuis, hoewel er goedkopere alternatieven bestaan voor de patiënten, stellen de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Mensen met psychiatrische problemen worden in België te vaak en te lang opgenomen in het ziekenhuis, hoewel er goedkopere alternatieven bestaan voor deze patiënten. Dat stellen de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Ze pleiten ervoor om die alternatieve zorgformules beter te ontwikkelen.

De verblijfsduur in de psychiatrische dienst van een algemeen ziekenhuis bedraagt in België gemiddeld 26 dagen. In een psychiatrisch ziekenhuis loopt dat zelfs op tot 69 dagen, zo stellen de Onafhankelijke Ziekenfondsen, die zich baseren op de gegevens van 31.021 leden die tussen 2008 en 2012 met psychiatrische problemen in het ziekenhuis werden opgenomen. Maar vooral opvallend is dat 5 procent van de patiënten langer dan een jaar in het ziekenhuis blijft. Voor 2 procent is dat zelfs langer dan 5 jaar.

Kostenplaatje

“Een psychiatrische opname is vaak nodig als de patiënt een gevaar betekent voor zichzelf of voor zijn omgeving, maar waarom worden sommige patiënten in België zo lang in het ziekenhuis gehouden?”, zo vragen de ziekenfondsen zich af. Aan die hospitalisaties is namelijk een duur prijskaartje voor de samenleving verbonden. Een verblijf in de psychiatrische diensten van de algemene ziekenhuizen kost de sociale zekerheid gemiddeld 10.339 euro per maand per patiënt. Bij de psychiatrische ziekenhuizen is dat 4.718 euro.

“In de structuren buiten het ziekenhuis, bedoeld voor een lang verblijf, is de kostprijs veel lager: 3.108 euro in een psychiatrisch verzorgingstehuis en 1.671 euro in de beschutte woonvormen”, klinkt het. Maar uit de cijfers van de ziekenfondsen blijkt dat die twee laatste zorgstructuren onvoldoende zijn uitgebouwd. “Dergelijke zorgformules moeten daarom ontwikkeld en vooral bestendigd worden”, zo luidt de commentaar van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content