Proefprojecten voor inkorten kraamverblijf op komst

© AFP

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil starten met proefprojecten om het verblijf in de kraamkliniek na de geboorte in te korten, schrijft Artsenkrant.

In de Kamercommissie werd minister De Block (Open VLD) aan de tand gevoeld over de plannen van de regering om het verblijf in de kraamkliniek in te korten. Vanessa Matz (CDH) uitte de vrees dat die tot verlies van kwaliteit van de zorg zouden leiden. Ann Dedry van Ecolo-Groen pleitte voor een goede samenwerking tussen eerste- en tweedelijnszorg.

De Block verwijst naar een studie van het Kenniscentrum die uitwijst dat in België een vrouw na een bevalling gemiddeld 4,1 dagen in de kraamkliniek verblijft. Het Oeso-gemiddelde bedraagt 72 uur. Wanneer we België op termijn ook naar dit gemiddelde willen brengen, vraagt dat een reorganisatie van de postnatale zorg en een investering in de sector, stelt de minister.

Niet voor iedere moeder

Uit een KCE-rapport en een studie van de ULB blijkt dat het minder zou kosten wanneer men op dag 4 de vrouw thuis opvangt en niet meer in de kraamkliniek, aldus de minister. Wat dat echt oplevert, moet in de praktijk duidelijk worden door proefprojecten.

Verschillende elementen moeten in kaart gebracht worden: de samenwerking tussen de betrokken disciplines, de rol van organisaties als Kind en Gezin, nieuwe organisatie van de zorg in de kraamkliniek, de geschikte financieringsmechanismen, enzovoort. De postnatale zorg moet al gepland worden tijdens de prenatale fasen en daarin speelt de vroedvrouw een sleutelrol, aldus de minister.

Een verkort dagverblijf is zeker niet voor iedere moeder weggelegd, zo onderstreept de minister nog. Niet alleen moet het gaan om een ongecompliceerde zwangerschap en bevalling. Men moet ook rekening houden met psychologische en sociale omstandigheden.

Wouter Colson (Artsenkrant)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content